Härligt ruskig novemberskräck

Kvällarna blir allt mörkare och mörkret faller numera redan vid femsnåret. Det är ruggigt och rått och det tycks aldrig dagas. Men så här års, när dimman ligger tät över nejden och man kan kura ihop sig i soffan framför brasan med en god bok, tycker jag - och flera med mig - att det passar extra bra med lite skräck. Som ett ljus i mörkret, liksom. Det är härligt att bli skrämd!
Susan Hill skrev redan 1983 sin rysarklassiker Woman in Black och förra året kom en lika ryslig skräckroman ut; The Small Hand. Woman in Black kommer snart som film med Harry Potterskådespelaren Daniel Radcliffe i huvudrollen förresten. Men den av hennes rysare som passar allra bäst just den här årstiden är The Mist in the Mirror. Det är vinter, dimma, snöstorm och massor av läskigheter. Håret står på ända och huden knottrar sig av obehag när man läser. Men Woman in Black ligger inte långt efter. Dimman är ogenomtränglig, huset som huvudpersonen befinner sig i är avskuret från land halva dygnet genom tidvattnet och är hemsökt av barn. Kan det bli mycket otäckare?Samma sak händer när man beger sig in i Evig natt, en alldeles nyutkommen spökroman av Michelle Paver. Paver har tidigare bland annat skrivit ungdomsserien om Vargbröder, och detta är hennes sjätte vuxenroman. Evig natt utspelar sig år 1937 i en avlägsen vik på Spetsbergen dit en mindre arktisk expedition begett sig. När vintern kommer och det är mörkt dygnet runt händer otäcka saker. Men det är inte händelserna i sig som ger mig gåshud utan den fantastiska beskrivningen av den skräck huvudpersonen Jack upplever. Hans rädsla blir till min. Och det är fruktansvärt.


Jag var med om samma sak när jag läste Johan Theorins andra roman Nattfåk för ett par år sedan. Snöovädret yr in över Öland och huvudpersonen Joakim blir allt mer skräckslagen medan han sitter isolerad i sitt hus, som sägs vara byggt av virke från skepp som förlist i liknande stormar. Han får höra många sägner och lokala myter om huset. Saker händer, dörrar öppnas, steg hörs, underligheter sker. Och läsaren blir precis lika uppskrämd som Joakim när han tror att någon eller något tagit sig in i huset ...


Den som har minsta böjelse för skräck och rysare kan genast styra stegen mot biblioteket och fråga efter de här böckerna. Av Susan Hill har vi tyvärr inte Mist in the Mirror, men The Small Hand och Woman in Black finns. Nattfåk och Evig natt likaså. Evig natt finns också på engelska; Dark Matter.

2 kommentarer:

  1. Man kanske skulle ta och läsa en bok i vinter. Låter mysigt.

    www.korturl.com/retro

    SvaraRadera
  2. Ja, det tycker jag att du ska göra!

    SvaraRadera