Det snöar i skönlitteraturen

Vill du göra en skidfärd i fantasin så rekommenderar jag Olles skidfärd av Elsa Beskow, en underbara vinterbilder för alla åldrar.

För mer om snö och vinter ta tag i Trollvinter av Tove Jansson och få ett mumintrolls upplevelser av vintern den tid då han borde ligga i ide.


Den bästa snöboken jag har läst hittills är Snö faller på cederträden av David Guterson. Den utspelar sig under en enda dag och snöandet ger en särskild känsla av isolering och instängdhet vilket ökar dramatiken. Det drama som utspelar sig i boken är mycket intressant, det tar upp den diskriminering av japanska invandrare som fanns i USA och de lagar som fanns i vissa stater om att utländska medborgare inte fick äga land. Det pågår en rättegång för en fiskare har blivit mördad och en japansk invandare är anklagad för mordet.
Deckare? Nej, egentligen inte, snarare en djup roman med spänningsinslag.
Boken kom ut 1996 men är väl värd att plocka fram och läsa, den passar särskilt bra när det snöar. Filmatiseringen håller inte alls samma klass som boken tycker jag.

Känner du mer för en ”riktig” vinterdeckare så finns ju 1222 meter över havet av Anne Holt. Ett slags Agatha Christiedeckare, på ett isolerat fjällhotell sker ett mord och deckargåtan måste lösas. Motvilligt inser den handikappade ex-polisen Hanne Wilhelmsen att hon måste hjälpa till. Utanför hotellet rasar samtidigt en fruktansvärd snöstorm.

Skriv en kommentar och rekommendera din bästa snöbok!

2 kommentarer:

  1. Jag gillar Nattfåk av Johan Theorin. Mycket snö och is blir det när fåken - snöstormen drar in över det öländska landskapet. Ett Stockholmspar har flyttat in på en ensligt belägen gård nära havet. När kvinnan omkommer i en olycka anas ett samband med gårdens tragiska historia. En spännande, gripande och lite sorglig historia!

    SvaraRadera
  2. En annan snöbok är Bonadea av Irmelin Sandman Lilius. Bonadea bor på barnhemmet. När hon inser att man inte är tvungen att bo där går hon. Det är kväll. Snön ligger i höga vallar. Det blåser men den lilla flickan har vinden i ryggen och det kännss om en hand för henne mot staden Tulavall. Men det är bittert kallt. Hon känner doften av nybakade pepparkakor och tror att hon hallucinerar men det är dörren till bageriet som blåst upp...

    SvaraRadera