En Nalle, en mammut och en massa rim

några av höstens nya barnböcker

Anna-Clara Tidholm har skrivit de två charmiga böckerna Okej! och Grattis! där hon bjuder in de allra yngsta att leka med och ta del av berättelserna om Nalle.Nalle ska ge sig iväg ut på picknick i boken Okej! Först ska väskan packas med en massa gott, sen ger vi oss av. På vägen möter vi Kompis, som också får följa med till picknickberget.

I boken Grattis! fyller Nalle år. Han blir uppvaktad av familjen på morgonen, på dagis gratulerar alla barnen och fröknarna och hemma på kvällen kommer farmor och farfar och gratulerar. Det blir en riktig grattisdag!


Författaren Michaël Escoffier och illustratören Matthieu Maudet, båda från Frankrike , har gett ut två väldigt roliga och lätt absurda bilderböcker med härliga fartfyllda och humoristiska bilder.

Hos doktorn ( 2010) och boken En mammut i kylskåpet kom nu i höst.

En mammut i kylskåpet börjar med att sonen i familjen en morgon upptäcker en mammut i kylskåpet. Det blir förstås panik i familjen, brandkåren kallas dit, men mammuten lyckas fly upp i ett träd. På natten smyger dottern ner till trädet och lockar med sig mammuten hem och upp till sitt rum. Där visar det sig att hon har rummet full av övernaturliga och sedan länge utdöda djur. Ett mycket överraskande slut!

I boken Hos doktorn sitter en rad djur i väntrummet och väntar på att få komma in till doktorn. För varje gång doktorn ropar upp nästa patient är det ett djur som fattas. En liten rysare för inte allt för små barn. Också denna har ett mycket överraskande slut!Lennart Hellsing har fyndigt och personligt översatt engelska nursery rhymes till svenska i boken Om världen var en Äppelpaj


Här följer ett exempel

Little Girl

Little, girl, little girl, where hav you been?
Gathering roes to give to the Queen.
Little girl, little girl, what gave she you?
She gave me a diamond as big as my shoe.

Flicka lilla

Flicka lilla, flicka lilla, vad har du gjort?
Jag har varit med rosor till Drottningens port.
Flicka lilla, flicka lilla, vad fickdu för dé?
Jag ficke en äkta diamant, så stor som en kopp te!

Fler härliga rim finns att läsa i hans bok, där Arthur Rackham har gjort illustrationerna.

1 kommentar: