Läsupplevelser i mörka november
Den vackra hösten fortfor att vara lika vacker helt intill mitten av november då hårdfrosten knäppte till. Då brändes den sista grönska grå. Först kom några dygns stilla frost. Sedan började isande och kalla vindar blåsa in från hedarna. Den avblommande ljungen huttrade som en väldig djurragg i blåsten. Det tjöt som piskade hundar i spjällen. Skorstenarna tog djupa brösttoner ända inifrån husen, de basade dovt, och det dånade. Logdörrarna blåste upp på vid gavel och bjöd stormen brusa in som ett tomt, kallt famntag i halmen. Under tiden pep alla uthusens springor spökigt och förtvivlat som om vibrerande ångeststrängar suttit i dem alla. En del vass från taken blåste av och flög pilande omkring. En fastrostad gammal flöjel brast och föll som en trasig häxyxa ned mitt på gården.
(Martinson, H.; Nässlorna blomma, 2000 s. 70-71)
Utdraget ovan kommer från Harry Martinsons bok Nässlorna blomma. Jag tycker att Martinsons beskrivning av november är väldigt levande. Det är nästan så att jag hukar för det inbillade vinddraget och jag vill inte gå ut trots att november hittills har varit ganska varm.

Nässlorna blomma är en av de böcker som presenterats vid höstens bokberättande som biblioteket arrangerat. Temat för bokberättarkvällarna har varit läsupplevelser. Andra böcker som presenterats är till exempel:

Osynlig av Paul Auster
Siri av Lena Einhorn
Jane Eyre av Charlotte Brontë
Sonat till Miriam av Linda Olsson
Om inte nu så när av Annika Thor
Momo, eller kampen om tiden av Michael Ende
Ru av Kim Thuy

Tre tillfällen återstår, Bjärnum den 17 november, Tyringe den 27 november och stadsbiblioteket den 3 december. Håll utkik på hemsidan för mer info.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar