H C Andersen – sagoberättare, klippkonstnär och föregångare till Kafka.

Nedan följer ett inlägg skrivet av vår gästbloggare Bo S. Svensson som kommer och föreläser på Hästveda bibliotek den 18 januari kl 19.

Jag heter Bo S. Svensson och tänker berätta om den okände H C Andersen. Han var en 1800-talsförfattare, realist och romantiker, som dessutom var långt före sin tid. Han skrev kända sagor, som Flickan med svavelstickorna och Den lilla sjöjungfrun och mindre kända som den underliga berättelsen om Skuggan. Han var dessutom en förunderligt skicklig papperskonstnär, han klippte silhuetter i papper som växte ut till nya berättelser medan han klippte. Om detta och mannen bakom dem berättar jag på Hästveda bibliotek nu på onsdag den 18 januari klockan 19. Du är lika välkommen som alla andra.

Att H C Andersen skrivit sagor som har blivit världsberömda vet ju alla biblioteksbesökare. Välkända sagor som Den fula ankungen och Den lilla sjöjungfrun har ju filmats i Hollywood, och sjöjungfrun finns som en söt liten staty i vattenbrynet när man promenerar längs Langelinie i Köpenhamn. Och den fula ankungen – är det inte ett självporträtt av författaren som ung – en ensam unge som bär sig konstigt åt, och som lillgamla vuxna måste reta sig på för att han var så provocerande annorlunda? Proppfull av fantasier och föreställningar om sig själv och andra människor. Men när han växer upp och blir en berömd diktare, som reser omkring i världen och skakar hand med kungar och presidenter, måste man i Danmark, Jantelagens hemland, ändå respektera honom – men den långa gåsnäsan fanns förstås ändå kvar från ankungetiden. Den är nästan lika världsberömd som författaren själv. Sedan komikern Danny Kaye spelade och sjöng visan om den fula ankungen i en färgfilm för barn i Hollywood för mer än femtio år sedan råder det ingen tvekan. H C Andersen är Danny Kaye. Och den lilla sjöjungfrun sågs på bio för några år sedan. Men hur stämmer de sockersöta bilderna överens med författaren H C Andersens egen uppväst och hans berättelser?
Jag tänker berätta för er om den okände H C Andersen, en av de märkligaste människor som har levat i Skandinavien under 1800-talet. Och visa att han inte bara skrev finurliga sagor för barnen, utan att han samtidigt vände sig med oroande onda sagor för fullvuxna, på ett sätt som berörde själar och hjärtan under den litterära epok som kallades Romantiken. Och att han dessutom var föregångare till många moderna författare, inte minst den märklige Franz Kafka från Prag. Välkomna till en kväll, fylld av upptäckter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar