Begåvat tecknat

Undertecknad är mycket förtjust i tecknade serier och gillar allt från Tintin och Fantomen till Medelålders Plus och Simon's Cat. Senast utlästa seriealbum heter Tamara Drewe och det är mer en serieroman än ett vanligt tecknat album. Posy Simmonds har tecknat och författat berättelsen som bygger löst på Thomas Hardys klassiker Fjärran från vimlets yra (Far from the Madding Crowd 1874). Man kan vagt känna igen en del drag från Hardys roman, men Tamara Drewe står helt klart på alldeles egna ben. Tamara Drewe gick som följetong i The Guardian innan den blev ett eget album. Den har också filmats av Stephen Frears.


Handlingen är så som följer. På brittiska landsbygden har ett medelålders par ett slags bed-and-breakfast för författare och mannen är själv författare av populära deckare. Stället frekventeras av många och författarna, inklusive mannen i huset , mr Hardiman, blir väl omhändertagna av mrs Hardiman. Han å sin sida har varit otrogen att antal gånger men återvänder alltid ångerfull till hustrun, som dock börjar känna sig less på det hela. På gården, som är så gott som självförsörjande, jobbar en ung man vid namn Andy Cobb som tar hand om höns och köksträdgård.
In på scenen kommer då en ung kvinna, Tamara Drewe. Hon är uppvuxen på granngården och har efter att mamman dött fått ärva fastigheten. Alla charmeras av Tamaras tjuskraft och allt under det att årstiderna växlar och Tamara besöker gården - hon bor annars i London där hon skriver krönikor ("Fjärran från allt") för en tidning - utvecklas diverse intriger och händelser som till slut eskalerar i en serie mindre tragedier.
Serieromanen Tamara Drewe är så himla välskriven och så förbaskat snyggt tecknad att det är ett rent nöje att tillbringa ett par timmar i bokens sällskap. Jag ger den högsta poäng.Tamara Drewe finns att låna på biblioteket och är den inte utlånad står den på seriehyllan Hci.

1 kommentar: