Biblioteket och e-böckerna


E-böcker är ett hett ämne på biblioteken och i debatten just nu. Intresset för Zlatanboken sägs vara en förklaring till att bibliotekens utlåning och kostnader ökat kraftigt, men det finns nog flera förklaringar. Tittar man på statistiken ser man nämligen vad det är som ökat kraftigt under hösten, nämligen utlåning av just e-böcker. Tidigare var det utlånen av strömmande ljudböcker som dominerade, men nu är det alltså e-böckerna som är populärast. Och förklaringen till detta är nog att surfplattorna blivit så pass vanliga och att fler upptäckt hur enkelt och smidigt det är att läsa och låna böcker till sin platta. Det är ju mycket läsvänligare än att läsa på datorn och plattan har så många fler användningsområden än de gamla läsplattorna.

På biblioteket märker vi att frågorna från våra besökare ökar, och att många är nyfikna på hur det fungerar med lån av e-böcker. Men fortfarande är det förstås den gamla pappersboken som dominerar på biblioteken och som står för de flesta utlånen. Men när vi nyligen sammanställde statistiken över utlånen 2011 visade det sig att det var just ökningen med 700 utlån av e-böcker som åstadkom en liten totalökning av lånen jämfört med 2010. Inte så dåligt med positiva siffror med tanke på att huvudbiblioteket var stängt i flera veckor på grund av takproblem i höstas!

Våra e- böcker hittar du i vår bibliotekskatalog och på E-libs sida. Där finns också mycket praktisk information om hur det går till att låna och hur tekniken fungerar. Annars går det förstås också bra att fråga oss på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar