Felicia försvann av Felicia Feldt
Felicia försvann är en bok som har varit flitigt omdebatterad de senaste veckorna. För de som missat kan jag kort sammanfatta att boken handlar om Felicia Feldt dotter till Anna Wahlgren som skrivit barnuppfostringsbibeln barnaboken. Det är klart ett spännande ämne, beskriva sin taskiga barndom, när man har ett nationellt uppfostringsproffs som mamma. Boken är skriven i korta avsnitt utan kronologisk ordning. Ena stunden är det 2009 för att sedan vara 1974 osv. men det gör inget, konstigt nog, egentligen blir det bara mer spännande. Varje kapitel avslutas dessutom med någon liten kommentar som gör att man bara måste läsa vidare. Så något gott har Felicia fått av sin mamma, förmågan att skriva, för den här boken är välskriven.
Och det är spännande att läsa om Anna Wahlgren. Finns det någon småbarnsförälder som inte stött på hennes bok? Hennes metoder har ju ständigt blivit ifrågasatta, särskilt hennes metoder för att lära barn sova. Jag får en klump i magen av stycket där Dan (styvfar nr 6) ringer Felicia och ber om hjälp.
-Hon är liksom helt okontaktbar. Hon har supit oavbrutet i tre dagar. Och hon liksom ylar förstår du hur jag menar?
Dans röst är tjock och desperat. Precis innan vi skall lägga på säger han, liksom i förbifarten:
-Hon har hand om tre spädbarn också. Hon skall lära dem att sova.
Det hela blir så absurt.
Vi har såklart ett antal exemplar av boken på biblioteket, så ställ dig i reservationskön!
Begåvat tecknat
Handlingen är så som följer. På brittiska landsbygden har ett medelålders par ett slags bed-and-breakfast för författare och mannen är själv författare av populära deckare. Stället frekventeras av många och författarna, inklusive mannen i huset , mr Hardiman, blir väl omhändertagna av mrs Hardiman. Han å sin sida har varit otrogen att antal gånger men återvänder alltid ångerfull till hustrun, som dock börjar känna sig less på det hela. På gården, som är så gott som självförsörjande, jobbar en ung man vid namn Andy Cobb som tar hand om höns och köksträdgård.
In på scenen kommer då en ung kvinna, Tamara Drewe. Hon är uppvuxen på granngården och har efter att mamman dött fått ärva fastigheten. Alla charmeras av Tamaras tjuskraft och allt under det att årstiderna växlar och Tamara besöker gården - hon bor annars i London där hon skriver krönikor ("Fjärran från allt") för en tidning - utvecklas diverse intriger och händelser som till slut eskalerar i en serie mindre tragedier.
Serieromanen Tamara Drewe är så himla välskriven och så förbaskat snyggt tecknad att det är ett rent nöje att tillbringa ett par timmar i bokens sällskap. Jag ger den högsta poäng.
Tamara Drewe finns att låna på biblioteket och är den inte utlånad står den på seriehyllan Hci.
Kan man förändra världen med spänningslitteratur?
Det gör också författaren och journalisten Karin Alfredsson. Hon kommer med världen Hässleholm den torsdag 9 feb och vi har möjlighet att lyssna på henne klockan 19 i Blå salongen.
Med anledning av hennes besök ställde vi tre frågor direkt till henne (vilka vi även kommer att ställa till de övriga författarna som kommer under våren):
Varför ska man komma och lyssna på dig den 9 feb på Hässleholm Kulturhus?
Om man är intresserad av verkligheten, i spänningsromanens form, ska man komma. Jag vill berätta hur det är, alldeles på riktigt, för världen är både bättre och sämre än man kan föreställa sig.
Hur tillbringar du en helt ledig kväll när du får välja umgänge och plats att vara på?
Helst med barn och barnbarn. Den 1 maj ska jag flytta till Zambia, så nu gäller det att suga på karamellerna.
Och till sist, med tanke på vem Kultursverige just detta år uppmärksammar, vad är ditt förhållande till Strindberg? (Om du har ngt;)
Dubbelt. Många böcker är lysande, rent stilistiskt och berättartekniskt, men människan Strindberg får jag en mer negativ bild av, ju mer jag hör och läser. Tur man slapp träffa karln!
Karins egen blogg
Cause of Death: Woman är ett journalistiskt projekt som arbetar med att motverka våld mot kvinnor i världen
Populärast 2011
På första plats finner vi inte oväntat Jonas Jonassons omåttligt populära skröna "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Förbisedd av kritiker på dagspressens kultursidor, men ändå oerhört populär bland alla de läsare som tipsat varandra om boken. Vi väntar nu med spänning på om författaren kan bli lika framgångsrik med en ny bok. En filmatisering av "Hundraåringen" lär i alla fall vara på gång.
På en hedrande andraplats hittar vi "Blodläge", den tredje delen i Johan Theorins svit som utspelar sig under olika årstider på på Öland. Hans framgångsrika koncept är en mix av deckare och thriller, lätt kryddat med en del övernaturliga inslag.
Förutom de ovan nämnda är det mycket deckare på listan; Anna Jansson och Mari Jungstedt, liksom Leif GW Persson hittar vi här.
Bland de populäraste fackböckerna dominerar biografierna. Zlatanboken utkom för sent på året för att hinna ta sig in på listan - en gissning är att den nog hamnar på topplistan för 2012!
På andra plats hittar vi så en bok som också blivit mycket omtalad under året - Thomas Sjöbergs bok om kung Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken. Att utgivningen av biografier är stor ser vi sen fler exempel på, för kungen följs av Babben på tredje plats och Fred Åkerström på fjärde.
H C Andersen – sagoberättare, klippkonstnär och föregångare till Kafka.
Jag heter Bo S. Svensson och tänker berätta om den okände H C Andersen. Han var en 1800-talsförfattare, realist och romantiker, som dessutom var långt före sin tid. Han skrev kända sagor, som Flickan med svavelstickorna och Den lilla sjöjungfrun och mindre kända som den underliga berättelsen om Skuggan. Han var dessutom en förunderligt skicklig papperskonstnär, han klippte silhuetter i papper som växte ut till nya berättelser medan han klippte. Om detta och mannen bakom dem berättar jag på Hästveda bibliotek nu på onsdag den 18 januari klockan 19. Du är lika välkommen som alla andra.
Att H C Andersen skrivit sagor som har blivit världsberömda vet ju alla biblioteksbesökare. Välkända sagor som Den fula ankungen och Den lilla sjöjungfrun har ju filmats i Hollywood, och sjöjungfrun finns som en söt liten staty i vattenbrynet när man promenerar längs Langelinie i Köpenhamn. Och den fula ankungen – är det inte ett självporträtt av författaren som ung – en ensam unge som bär sig konstigt åt, och som lillgamla vuxna måste reta sig på för att han var så provocerande annorlunda? Proppfull av fantasier och föreställningar om sig själv och andra människor. Men när han växer upp och blir en berömd diktare, som reser omkring i världen och skakar hand med kungar och presidenter, måste man i Danmark, Jantelagens hemland, ändå respektera honom – men den långa gåsnäsan fanns förstås ändå kvar från ankungetiden. Den är nästan lika världsberömd som författaren själv. Sedan komikern Danny Kaye spelade och sjöng visan om den fula ankungen i en färgfilm för barn i Hollywood för mer än femtio år sedan råder det ingen tvekan. H C Andersen är Danny Kaye. Och den lilla sjöjungfrun sågs på bio för några år sedan. Men hur stämmer de sockersöta bilderna överens med författaren H C Andersens egen uppväst och hans berättelser?
Jag tänker berätta för er om den okände H C Andersen, en av de märkligaste människor som har levat i Skandinavien under 1800-talet. Och visa att han inte bara skrev finurliga sagor för barnen, utan att han samtidigt vände sig med oroande onda sagor för fullvuxna, på ett sätt som berörde själar och hjärtan under den litterära epok som kallades Romantiken. Och att han dessutom var föregångare till många moderna författare, inte minst den märklige Franz Kafka från Prag. Välkomna till en kväll, fylld av upptäckter.
Biblioteket och e-böckerna
E-böcker är ett hett ämne på biblioteken och i debatten just nu. Intresset för Zlatanboken sägs vara en förklaring till att bibliotekens utlåning och kostnader ökat kraftigt, men det finns nog flera förklaringar. Tittar man på statistiken ser man nämligen vad det är som ökat kraftigt under hösten, nämligen utlåning av just e-böcker. Tidigare var det utlånen av strömmande ljudböcker som dominerade, men nu är det alltså e-böckerna som är populärast. Och förklaringen till detta är nog att surfplattorna blivit så pass vanliga och att fler upptäckt hur enkelt och smidigt det är att läsa och låna böcker till sin platta. Det är ju mycket läsvänligare än att läsa på datorn och plattan har så många fler användningsområden än de gamla läsplattorna.
På biblioteket märker vi att frågorna från våra besökare ökar, och att många är nyfikna på hur det fungerar med lån av e-böcker. Men fortfarande är det förstås den gamla pappersboken som dominerar på biblioteken och som står för de flesta utlånen. Men när vi nyligen sammanställde statistiken över utlånen 2011 visade det sig att det var just ökningen med 700 utlån av e-böcker som åstadkom en liten totalökning av lånen jämfört med 2010. Inte så dåligt med positiva siffror med tanke på att huvudbiblioteket var stängt i flera veckor på grund av takproblem i höstas!
Våra e- böcker hittar du i vår bibliotekskatalog och på E-libs sida. Där finns också mycket praktisk information om hur det går till att låna och hur tekniken fungerar. Annars går det förstås också bra att fråga oss på biblioteket.
Norrländsk svårmod
Gott nytt bokår!
Fram till dess kan man roa sig med att titta på vad våren har bjuda på i form av nya böcker. Här kommer några exempel ur vårens utgivning.
Först några deckare. Ingrid Hedström kommer i mars med en femte bok i serien om Martine Poirot. Boken heter Rekviem i Villette. Kriminalkommisarie Harry Hole är tillbaka i Jo Nesbøs bok Gengångare som släpps i januari. Paradisoffer, Kristina Ohlsson 4:e bok i serien om Fredrika Bergman, kommer i april. Även danske Jussi Adler-Olsen släpper en ny bok i april, Journal 64.
Karl-Ove Kanusgård forstätter med sin autofiktiva roman Min Kamp. I mars kommer del 4. Samma månad kommer även Haruki Murakamis bok Den store illusionisten. Kristian Lundberg avslutar sin berättelse, som började med Yarden, med boken En liten bok om helvetet.
För trädgårds- och matlagningsintresserade finns det också en hel del att se fram emot, tex. Citroner och rosmarin i mitt kök av Sanna
Töringe. Här samsas sommarsmaker från Österlen och Italien. Eller varför inte ta en titt på världens största blomstershow i boken Chelsea Flower Show av Agneta Ullenius. Under fem sommardagar varje år samlas människor i Chelsea för att beskåda trädgårdar som enkom skapats för dessa dagar. Här minglar trädgårdsdesigners med kändisar och damer i hatt. Enligt förlagstexten så är vi välkomna att följa med på ett gardenparty som vi sent ska glömma!