Nattvandraren

Andrew Taylor är en flerfaldigt prisbelönt engelsk författare som även fått Svenska Deckarakademins pris för boken Det blödande hjärtat som kom på svenska 2009.

Nattvandraren , som är hans senaste bok, utspelar sig i Cambridge på 1780-talet. Dit kommer John Holdsworth för att på uppdrag av Lady Anne Oldershaw bota hennes son Frank som är mentalt instabil. Holdsworth, som förlorat sin son och fru i tragiska olyckor, står på ruinens brant och har därför ingenting emot att lämna London för att resa till Cambridge. Anledningen till att Lady Anne ger Holdsworth uppdraget är att han skrivit en bok om spöken. Holdsworth är övertygad om att spöken inte existerar och eftersom Lady Annes son Frank har blivit galen efter att ha sett ett spöke så tycker hon att Holdsworth är den rätte för uppdraget. Frank befinner sig i Cambridge där han behandlas av en läkare med något egensinniga metoder. Officiellt åker Holdsworth till Cambridge för att katalogisera en boksamling, inofficiellt för att försöka bota Frank. Väl i Cambridge dras han in i en värld av gamla traditioner, mystiska sällskap och intriger.

Andrew Taylor skriver med känsla. Person- och miljöbeskrivningarna är levande och trovärdiga. Framförallt gillar jag miljöbeskrivningarna som gör att man nästan kan känna och se allt framför sig. Men den är lite långsam och med det menar jag att det händer inte så mycket från händelserna i början av boken till upplösningen i slutet. Det läggs väldigt mycket tid på beskrivningarna av miljö och personer att själva intrigen hamnar lite vid sidan av.

Men på det hela taget tycker jag ändå att det är en läsvärd bok. Att det inte händer så mycket förrän i slutet av boken stör mig inte så mycket eftersom jag tycker att den språkligt sett är mycket bra skriven och att miljö- och personbeskrivningarna är så bra.

1 kommentar:

  1. Vad kul att läsa ditt inlägg - jag håller själv på med boken just nu och har óckså tänkt på det där med stämningsskapandet som Taylor är så bra på. Man ser verkligen allting framför sig.

    SvaraRadera