Hetero i Hägersten

Sofia Olsson, född -79, är serietecknare och journalist, bland annat på Kulturnytt i P1. År 2007 debuterade hon med seriereportageboken Ända hit där hon gör serier av samtal med invandrare som berättar om hur de ser på Sverige och problem de stött på, allt sett ur ett dråpligt och humoristiskt perspektiv men med en knorr av allvar.
I år kom hennes andra seriealbum Hetero i Hägersten ut, i vilket man får följa ett par i trettioårsåldern och de kringelikrokar deras förhållande tar. De flyttar runt mellan andrahandslägenheter och strular runt ett tag innan de bestämmer sig på allvar, precis som det brukar vara i brytpunkten mellan ansvarslös, ungdomlig tillvaro och vuxenlivet.


Teckningarna är snygga, välgjorda och fantastiskt roliga, och fångar verkligen typiska situationer och samtida resonemang på pricken. Själv skrattade jag så gott som hela tiden medan jag läste albumet, kanske mest åt det ständiga dilemmat: varför tömmer ingen tesilen innan den hamnar i diskvattnet?

Frågan om varför det alltid är Beck på tv är också ett återkommande problem, liksom vem av dem som mest är ett offer. "Jag är ju arbetarklass", säger killen, "och du kvinna ... Hur ska vi synka våra offerroller?" "Vi får väl göra ett schema", svarar tjejen.

Här finns Sofia Olssons hemsida med massor av teckningar att skratta åt. Och här kan du hitta Sofia Olsson i vår katalog. Sök på "Sofia Olsson hci" så hittar du rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar