Vardagens tysta våld i Underjordiska timmar

I "Underjordiska timmar" pågår två parallellhistorier kring två personer som båda befinner sig mitt i sina karriärer, mitt i ett rusande pulserande Paris. Mathilde, en ensamstående trebarnsmamma, arbetar på ett stort hälsoföretag i Paris, där hon trivs med både chef och kollegor. Utan förvarning händer det något, Mathilde upptäcker att hennes arbetsuppgifter har tagits ifrån henne sakta men bestämt. Hon blir inte informerad längre, inte tillkallad till viktiga möten och en dag sitter det en annan person på hennes rum. Mathilde verkar paralyserad av situationen, letar kraft i ett Warcraftspelkort, famlar efter varför och sina rättigheter.

Thibault arbetar som akutläkare i Paris, ständigt på väg i sin läkarbil i den obarmhärtiga storstadstrafiken. Han är olyckligt förälskad och påtagligt ensam efter ett beslut som han var tvungen att ta men som ändå etsar sig fast i hans medvetande.

Thibault och Mathilde är två personer som rör sig tillsammans med miljontals andra människor, mellan jobb och familj, jobb och ensamhet, ensamhet och jobb. Boken känns som en kritik till ett mer individualiserat samhälle där vi rör oss i samma miljö, i samma trafik men slutar se på varandra och där folk går under utan att någon märker det. Den tysta vardagens våld.

Fler bra franska böcker hittar du hos förlaget Sekwa.

Låna Underjordiska timmar på biblioteket.

1 kommentar:

  1. Bra skrivet. Boken recenserades idag i Svenska dagbladet www.svd.se/kulturnoje/litteratur/drabbande-om-stadens-tyngdkraft_5806481.svd
    Jag kan verkligen rekommendera boken, för dess intensitet, närvaro och, inte minst, det oförusägbara slutet. Det är ingen kärleksroman!

    SvaraRadera