Spännande gamla böcker - i järnvägsjubiléets tid

"Så komma vi helt nära Hessleholms herrgård, och å dess mark finna vi jernvägsstationen af samma namn. - Här, om någonstädes, kan man ha skäl att förvånas öfver den förvandling en plats kan undergå, då en jernvägsanläggning der kommit till stånd. Vid Hessleholms nuvarande station fanns för några år sedan blott en enda liten grå torparekoja; och nu se vi här en hel gata af till större delen både nätta och rymliga bostäder - omkring 30 nya hus, inrymmande flera handelsbodar och nykterhetsvärdshus samt tillochmed postkontor och läkareboställe."

Just så beskrivs Hässleholm i en  liten anspråkslös bok med  namnet: Beskrifning öfver södra stambanan mellan Malmö och Falköping. Boken är tryckt 1865 och har undertiteln topografisk, historisk skildring och det är just vad den är. Mycket noggrannt beskrivs vad man ser från tågfönstret då man tuffar fram med tåget. Ett Sverige av år 1865 målas upp. Spännande tidsbilder. Författaren som på ett väldigt poetiskt språk berättar heter M Axelson. Om honom vet jag ingenting men jag gillar hans bok.

Vidare kan man få veta att: Mellan Kristianstad och Helsingborg går tillsvidare dagligen en diligens härförbi; men för den som å denna ej lyckas få plats, finnes 1/2 mil från stället Röinge gästgivaregård (och marknadsplats). Känns ju betryggande för undertecknad som nästan dagligen reser delar av denna sträcka.

Vill man i stället resa norrut från Hässleholm berättas att: Trakten blifver nu allt magrare och magrare och landskapet får en högst dyster prägel...Dock är det icke alldeles folktomt utefter hela...denna vägsträckan; der synes verkligen en och annan liten gård, bebyggd med trähus, hvilka ännu på det skånska maneret hafva boningsrum och stall i samma länga. Och inte minst att, jernvägsanläggningen genom dessa vildmarker synes ha varit förenad med stora svårigheter; ty utom  genomskärningar af berg och sandbackar har man fått nedlägga mycket arbete på sjöfyllningar...nemligen vid Ballingslöfssjö och Ottarpssjön.

Den här lilla boken är en av dem som ingår i den donation som Hässleholms bibliotek förra året tog emot från framlidne Sven-Erik Nilsson. Han samlade under  hela livet litteratur med anknytning till Göinge.

Vi funderade länge på hur vi bäst skulle placera alla dessa spännande och i många fall unika böcker. På Hovdala slott var man väldigt intresserad av samlingen samtidigt som stadsbiblioteket i Hässleholm hade dåligt med plats så  vi bestämde att böckerna skulle finnas på Hovdala. Vi lånar inte ut materiel ur donationen men man kan boka tid hos Annette Åström på Hovdala så kan man få läsa i böckerna.

De flesta böckerna är katalogiserade och sökbara här och alldeles snart är hela samlingen med i katalogen.

1 kommentar:

  1. Väldigt spännande. En del av dessa texter är med i utställningen som på lördag 27 nov invigs i Utställningshallen i Kulturhuset. Invigningen är kl. 13 av mig(Mia från bibblan) och utställningsdesigner Ann Hingström är på plats.

    SvaraRadera