Filmtips för barn (och vuxna)

Det görs en del riktigt bra animerade filmer för barn. Jag tycker att även som vuxen kan det vara roligt att se dem. Några nya filmer har köpts in till biblioteket och en del av dem har jag sett de senaste veckorna. Här kommer tre tips på filmer som jag gillade.

Den först  är Hotell Transylvanien. Femstjärniga Hotell Transylvanien ägs av Dracula och till hotellet är alla monster och deras familjer välkomna. Hit kommer till exempel Frankenstein och hans fru Mumien, Varulvsfamiljen och Den osynlige mannen. Människor är absolut förbjudet! En helg har Dracula bjudit in dessa sina bästa vänner för att fira sin dotter Mavis 118:e födelsedag. Av misstag så hamnar en helt vanlig pojke på hotellet och det sätter igång en rad händelser. Filmen är fartfylld, men inte särskilt läskig trots alla monster, och ger upphov till en hel del småskrattande. Hotell Transylvanien har fått lite blandad kritik, men av de barn som jag har pratat med har alla varit överens om att de gillade den och tyckte att det var en rolig film. Filmen har både engelskt och svenskt tal.


Filmen ParaNorman handlar om pojken Norman som kan se och tala med döda. Ingen i staden där han bor tror på hans förmåga, men när den lilla staden belägras av zoombies är det till Norman man vänder sig. För att kunna rädda staden undan en mångårig förbannelse tvingas han möta zoombies, spöken, häxor och en hel del dumma vuxna.Spännande, kanske lite småläskig för barn, och givetvis med både svenskt och engelskt tal


Till skillnad mot de två föregående filmerna är filmen Modig inte en "skräckhistoria" trots att det i denna film finns en häxa och lite andra märkliga varelser. Filmen Modig handlar om den skotska prinsessan Merida och utspelar sig i ett forntida Skottland. Merida är en ung tjej med häftigt temperament och vars största intressen är bågskytte och ridning. Som alla prinsesor så måste Merida gifta sig, vilket hon inte vill, och valet av make ska ske i en friartävling. Merida får välja vilken gren det ska tävlas i och hon väljer bågskytte. Sedan deltar hon själv i tävlingen och vinner! Hennes mor drottningen ger inte upp, Merida ska gifta sig, och det får till följd att Merida flyr till skogs där hon träffar på en häxa som hon ber om hjälp. Med hjälp av häxans förtrollning så tror Merida att hon ska få sin mamma att ändra sig. Men saker och ting går inte riktigt som hon tänkt sig. Jag kan inte låta bli att fascineras av hur animatörerna i denna film lyckats skapa både uttrycksfulla karaktärer och miljöer. Spännande och med roliga karaktärer.


Filmerna finns till utlån på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar