Bokcirkelbok: Mannen utan öde

Under ett par år har det nu funnits en bokcirkel på biblioteket i Vinslöv. Det är en drop-in bokcirkel och som genom sitt upplägg innebär att man kan komma till de sammankomster man vill och det har inte någon betydelse att man inte varit med från starten. När vi träffas diskuterar vi böcker som vi läst och ger varandra  tips på böcker att läsa i framtiden. Trots att vi oftast inte läst de böcker som de andra presenterar så ger det ändå upphov till intressanta diskussioner och tips på liknande böcker. Vid den första sammankomsten i år bestämde vi däremot att vi skulle, förutom andra böcker vi läser, läsa en gemensam bok. Valet föll på Mannen utan öde av Imre Kertész.

György Köves är 14 år när han en morgon tvingas av bussen på väg till sitt arbete. Året är 1944 och han har hittills bott med sin far och styvmor i Budapest. György förs med tåg till Auschwitz för att senare föras vidare till Buchenwald. György beklagar sig inte utan verkar acceptera allt som händer honom som något naturligt. Efterhand så blir han väldigt sjuk och hamnar på lägersjukhus. Som läsare blir man inte upplyst om vad som händer runt omkring honom, det vill säga allting berättas genom hur han själv uppfattar situationen, det är hans tankar och upplevelser som ligger till grund för berättelsen. Endast genom ett fåtal korta inlägg kan man gissa sig till vad som händer i lägret eller i världen utanför.

Vi som läst den var nog ganska överens om att det var en mycket läsvärd bok men den kan upplevas som svårläst beroende på sättet den är skriven på. Dels beror det på berättartekniken, pojken Györgys kyliga noterande av det som händer honom och dels skrivtekniken med långa meningar med mycket kommatering och tätt skrivna sidor. En bit in i boken gick min egen läsning ganska trögt men sedan lossnade det och jag kan bara konstatera att det är en gripande berättelse. Enligt författaren är boken inte självbiografisk men Imre Kertész är själv född i Budapest och deporterades till Auschwitz 1944 och därifrån till Buchenwald och ett arbetsläger. Kertész fick Nobelpriset i litteratur 2002.

Till nästa bokcirkelträff den 14 mars ska vi läsa Snövit av Marie Hermanson.

2 kommentarer:

  1. Åh, Snövit är helt fantastisk! Älskar mörkret och mystiken i den.

    SvaraRadera
  2. Ja jag vet att du tycker det, så därför lånade jag hem den och föreslog sedan den som bokcirkelbok. Ska bli intressant och se vad vi tycker om den och om jag delar din uppfattning.

    SvaraRadera