Två böcker om att vara adopterad


PÅ senaste tiden har jag läst två intressanta romaner som båda berör samma ämne:

Lotta Backman berättar i romanen Min ena mamma hette Ruth om en uppväxt  i en djupt religiös familj i Småland. Lotta får inte kunskap om sin bakgrund förrän av en slump då hon är 18 år. Men där finns i hennes tidiga barndom en tant, tant Karin, som kommer ibland och hälsar på och har med sig fina presenter men i övrigt håller distansen. En tant som inte liknar föräldrarnas andra bekanta, hon har smink och smycken. En tant som hon känner sig skygg och nyfiken inför på samma gång

Men i grunden är det ändå en trygg och kärleksfull uppväxt tills bomben briserar och sanningen om Lottas ursprung uppdagas. Då tappar hon lite fotfästet, men fortsätter att vara väldigt lojal mot de föräldrar som är de enda hon känner.

Det känns spännande att ställa Jeanette Wintersons  själbiografiska roman Varför vara lycklig när du kan vara normal mot Backmans bok. På ytan är det samma  historia, en flicka adopterad i en arbetarklassfamilj i norra England. Familjen är djupt religiös och medlem i Församlingen runt vilken deras liv kretsar. Men så annorlunda denna uppväxt är. Här saknas den grundtrygghet som Lotta får i sin adoptivfamilj.

Jeanette får hela tiden veta att hon är "född i fel krubba", de skulle egentligen ha adopterat ett annat barn en pojke men det blev inte så.

Mamman i familjen ger intryck av att vara psykiskt sjuk, pappan gör inget för att stötta, han är på jobbet hela dagarna och tillåts inte engagera sig då han kommer hem. Han fogar sig i sin hustrus nycker men dottern Jeanette fogar sig aldrig. När hon är 16 år sticker hon, mamman kan inte acceptera dotterns sexualitet, hon är lesbisk. Och mamman fäller, när hon inser faktum det yttrande som är bokens titel..."varför vara lycklig när du kan vara normal" En fråga Jeanette verkar ha brottats med resten av sitt liv.

Det som räddar Jeanette är dels biblioteket och läsningen dels en lärare som låter henne få ett rum i sitt hus, det som räddar Lotta är nog grunden av kärlek hon fått från Ruth.

Båda böckerna handlar också om en trevande kontakt med den biologiska mamman och hennes historia, och om den vuxna kvinnan som försöker hitta sitt fotfäste i världen. Dena ena blir bildkonstnär, den andra kvinnan författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar