Populärt 2012

ÄnglamakerskanVisst styrs våra topplistor av hur mycket och vad vi har råd att handla in till biblioteken! När jag ser att det är väldigt många deckare som toppar är det viktigt att tänka på att längst upp på listorna hamnar bara de böcker som köps in i många exemplar. Änglamakerskan av Läckberg som toppar listan finns tex i totalt 15 exemplar på Hässleholms samtliga bibliotek. Det är klart att våra inköp baseras på efterfrågan, men en bok som vi bara har i några få exemplar hamnar inte lika lätt på någon topplista. Något att fundera kring i dessa tider när det är dags att sammanställa årsstatistiken och vi ser att i fjol minskade våra nyförvärv rejält på pga besparingar på mediekontot.

Men nu över till listorna! Många deckare finns alltså fortfarande med och det är våra svenska deckardrottningar som är populärast. Störst i år är Camilla Läckberg, även om en del har synpunkter på kvalitén i hennes böcker. Leif GW Persson till exempel, som själv hamnar som trea på listan med Gustavs grabb. Hans bok representerar denna gång en annan populär genre på biblioteket, den självbiografiska romanen. Förutom GW finns också Felicia försvann och Jag är Zlatan med på listan. Gränsdragningen mellan den självbiografiska romanen och biografin är inte enkel och många böcker hamnar på bibliotekens biografihyllor istället för bland romanerna. Att biografigenren är het ser vi också på topplistan över den populäraste facklitteraturen; här dominerar biografierna nästan totalt.

Känner du Pippi Långstrump?När vi tittar på topplistorna ser vi också att det är de nya böckerna som dominerar. Undantaget är bilderbokstoppen där vi hittar många gamla godingar som nu upptäcks av en ny generation barn. Överst på listan finns i år Astrid Lindgrens Känner du Pippi Långstrump från 1947! Sen kommer idel kända figurer som Alfons, Halvan och Pettson.

Är du nyfiken på våra topplistor? Titta då i vår bibliotekskatalog under rubriken litteraturlistor/topplistor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar