Fantasyäventyr i krigets skugga

Boken Myrddin skriven av författaren Claes Reimerthi är en riktig äventyrsberättelse där spänningen följer läsaren från första till sista sidan i den sexhundra sidor tjocka boken.


Tiden är 1940 och tyskarna hotar att invadera England. 12-årige Arthur måste lämna London där han bor med sin mamma och åka till sin morbror Danny som bor i den lilla byn Ravencar ute på den engelska landsbygden. Morbror Danny arbetar som vaktmästare på en internatskola.

Eftersom det är sommarlov är det endast några få lärare kvar på den tomma skolan. Där finns bl.a den stränga och snipga husfrun Mrs Fairfax, en mystisk rektor och den vänlige men virrige Mr Rackham. Ganska snart får Arthur höra talas om tornet Cair Myrddin,som ligger i byns utkant och sägs besitta onda krafter. Det hindrar förstås inte Arthur från att besöka tornet då han går på upptäcksfärd första dagen. Där träffar han på Mr Rackham som berättar att han är tornets hemlighet på spåret.
Arthur blir god vän med pojken Ben som är son till byns ökände och våldsamme slaktare. Ben förföljs och trakasseras av ett pojkgäng från trakten, men Arthur kommer till hans undsättning och tillsammans lyckas de ofta undkomma.
En kväll hittar Arthur och Ben Mr Rackham knivhuggen vid tornets fot, det visar sig att han blivit mördad. De dras in ett rafflande äventyr, fullt med magiska händelser och platser, där Kung Arthur legenden spelar en stor roll. Pojkarna förstår att de har ett uppdrag att utföra och beger sig så småningom till London där Towern  är deras mål. Resan dit blir farofylld dels p.g.a att Tyskarna trappat upp bombningarna och inte minst för att de har en mördare hack i häl!
Från 11 år och uppåt.

Nytt på filmhyllan

Den danska filmen A Royal affair är ett historiskt drama baserat på boken Prinsesse af blodet av Bodil Steensen-Leth. Den engelska prinsessan Caroline Mathilde blir i unga år bortgift med den danska kungen Christian VII. Kungen, som är sinnessjuk, kommer efter en Tysklandsresa hem med sin nya livläkare Johann Friedrich Struensee. Mellan Caroline och Struensee utvecklas efterhand en kärleksrelation, samtidigt så får Struensee alltmer inflytande över kung Christian och därmed också över det danska riket. Caroline Mathilde spelas av svenska Alicia Vikander och Struensee av Mads Mikkelsen. Filmen vann pris för bästa manus och bästa skådespelare vid Berlins 62:a filmfestival. Filmen blev även Oscarsnominerad i kategorin bästa utländska film.  Välspelat och bra! 


Läs mer om filmen här. En läsvärd bok med samma ämne är Livläkarens besök av P. O. Enquist.

Om ni missat den danska depressionskomedin Lykke, vars andra säsong precis avslutats på tv, så finns snart chans att låna den på biblioteket. Båda säsongerna har köpts in och jag kan bara rekommendera de som inte sett Lykke: gör det!

En annan ny film som finns till utlån är Snön på Kilimanjaro.

Nyhet: färgkoder visar ämnesgrupp för tidskrifter

 Här på biblioteket försöker vi jobba för att göra det så enkelt som möjligt för våra låntagare och därför gör vi ibland förändringar i våra rutiner och vår ordning. Det kan många gånger säkert kännas förvirrande för våra besökare, men förhoppningsvis tycker ni också att det är en förbättring - när vi väl lyckats förklara hur det nya fungerar. 
Nu har turen kommit till tidskrifterna. Tidigare har dessa stått i bokstavsordning men nu kommer de att ordnas efter sitt innehåll. Varje tidskrift har numera en etikett med en färgkod som representerar olika ämnesområden. De olika färgkoderna gör det enklare att hålla isär områdena samt underlättar när man ska sätta tillbaka tidskriften i rätt hylla. Det enda man behöver göra är att titta på etiketten så ser man vilken hylla tidskriften ska stå på.
Det är vår förhoppning att denna uppdelning gör att man lättare kan hitta spännande tidskrifter inom sitt intresseområde, tidskrifter som man kanske missade förut.


Nu har tidskrifter om historia och hembygd en egen hylla. 


Så här funkar det:


Varje hyllsektion (6 stycken) i tidskriftshyllan rymmer ett ämnesområde, som markeras med en skylt - i färg - högst upp på varje hylla. Om du inte hittar din vanliga tidskrift finns mappar med listor fastsatta vid hyllorna som hjälper dig hitta rätt. I dessa står alla tidskrifter listade, dels i bokstavsordning så att du kan hitta ämnesområde och färgkod, dels finns de i en översikt över vilka tidskrifter som ryms inom varje område.
Hittar du ändå inte det du letar efter hjälper vi dig naturligtvis gärna.
Tidskrifterna är indelade i följande områden, med respektive färgkod inom parentes:

Ekonomi&samhälle (gul) 
Historia&hembygd (blå)
 Hobby&livsstil (rosa)
 Kultur&litteratur(grå)                       
Vetenskap&teknik(grön)      
 Sport&äventyr(orange)



     Alla tidskrifter om bilar och andra fordon står nu tillsammans

Undantag är tidskriftsmagasinet där ordningen kvarstår. Även nya nummer av gåvoprenumerationerna kommer att stå framme ett tag. Förteckning över grupperna kommer att finnas på hemsidan och i tidskriftshörnan. Det har inte gått inte att vara helt konsekvent och det är inte säkert att alla tidskrifter hamnat helt ”rätt”, så vi reserverar oss för ev. ändringar.

I hyllsektionen för ekonomi & samhälle hittar du bland annat tidskrifter om privat och global ekonomi samt utländska och svenska samhällsblad.

Hoppas våra tidskriftsläsare kommer att hitta rätt och till och med få sig ännu fler tidskrifter om favoritintresset till livs.

tidskriftsansvariga
/Ylva, Mia&Linda

Boken om Joe


Så här i väntan på våren med några, i mitt tycke, trista veckor framför sig, är det inte så dumt med en bok som är lite smårolig. Ett förslag på en sådan bok är Jonathan Troppers Boken om Joe. Boken om Joe handlar om 34-åriga Joe Goffman som har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok, den självbiografiska Bush falls. Bush falls är den ort där Joe växte upp och som han lämnade i 17-års åldern och Joes debutbok handlar om hans uppväxt. Joe har i sin bok varit väldigt självutlämnande så till vida att han avslöjar allt om sig själv men också om alla andra i Bush Falls. Men boken har gjort att Joe lever ett gott, om ändå ett ganska tomt liv. 

Joe har inte återsett sin hemstad sedan han lämnade den och har inte för avsikt att åka tillbaka heller,trots att både hans bror Brad och hans far finns kvar hemstaden. Men en natt så väcks han av ett telefonsamtal. Hans far har fått en stroke och Joe tvingas att resa hem.

Tillbaka i hemstaden träffar Joe återigen en av sina bästa vänner, den nu svårt aids-sjuke Wayne samt ungdomskärleken Carly. Men de flesta i Bush Falls är givetvis riktigt sura på honom. Han får stryk och hotas till livet. Uppenbarligen har invånarna i Bush Falls köpt och läst hans bok, för de slänger dem på tomten utanför huset han bor i. Men återkomsten till staden väcker också en massa minnen till liv och som läsare får man ta del av det som hände under de sista åren som Joe tillbringade i Bush Falls. Hur Wayne, den stora stjärnan i basketlaget, i smyg inleder ett homosexuellt förhållande med Sammy och hur ryktet sedan går om de två och vad de utsätts för av sin omgivning. Joe själv är så upptagen av sitt förhållande med Carly att han inte ser eller inte vill se vad som pågår.

Precis som hans tidigare böcker så är den bitvis humoristisk och bitvis svart. I ena ögonblicket fnissar man för att i nästa bli arg eller som på ett ställe i boken faktiskt lite ledsen. Lättläst och underhållande men det finns samtidigt ett allvar i botten. Jag tror att det här är en bok som kan roa både kvinnor och män framför allt de som var i just den åldern på 80-talet. Man känner igen sig trots att det utspelar sig i USA. Kanske inget litterärt mästerverk men absolut läsvärd och så är även Troppers bok Sju jävligt långa dagar.

Populärt 2012

ÄnglamakerskanVisst styrs våra topplistor av hur mycket och vad vi har råd att handla in till biblioteken! När jag ser att det är väldigt många deckare som toppar är det viktigt att tänka på att längst upp på listorna hamnar bara de böcker som köps in i många exemplar. Änglamakerskan av Läckberg som toppar listan finns tex i totalt 15 exemplar på Hässleholms samtliga bibliotek. Det är klart att våra inköp baseras på efterfrågan, men en bok som vi bara har i några få exemplar hamnar inte lika lätt på någon topplista. Något att fundera kring i dessa tider när det är dags att sammanställa årsstatistiken och vi ser att i fjol minskade våra nyförvärv rejält på pga besparingar på mediekontot.

Men nu över till listorna! Många deckare finns alltså fortfarande med och det är våra svenska deckardrottningar som är populärast. Störst i år är Camilla Läckberg, även om en del har synpunkter på kvalitén i hennes böcker. Leif GW Persson till exempel, som själv hamnar som trea på listan med Gustavs grabb. Hans bok representerar denna gång en annan populär genre på biblioteket, den självbiografiska romanen. Förutom GW finns också Felicia försvann och Jag är Zlatan med på listan. Gränsdragningen mellan den självbiografiska romanen och biografin är inte enkel och många böcker hamnar på bibliotekens biografihyllor istället för bland romanerna. Att biografigenren är het ser vi också på topplistan över den populäraste facklitteraturen; här dominerar biografierna nästan totalt.

Känner du Pippi Långstrump?När vi tittar på topplistorna ser vi också att det är de nya böckerna som dominerar. Undantaget är bilderbokstoppen där vi hittar många gamla godingar som nu upptäcks av en ny generation barn. Överst på listan finns i år Astrid Lindgrens Känner du Pippi Långstrump från 1947! Sen kommer idel kända figurer som Alfons, Halvan och Pettson.

Är du nyfiken på våra topplistor? Titta då i vår bibliotekskatalog under rubriken litteraturlistor/topplistor.

Underbara Clara Vintagepimp och hemmafix

Jaha, erkänner. Jag följer underbara Claras blogg slaviskt. I hela mitt liv har jag samlat på bra att ha och pysslat och knåpat så billigt det går, bara för att det känns kul. Till och med när det blev dags att köpa hus blev det ett knåpa- och pysslaihophus.  Så kommer det en liten snärta och bloggar om hur hon gör just detta och nu till och med gjort en hel bok om det. (Fast det måste tilläggas att sådana husliga höjder som Clara befinner sig på har jag aldrig varit..) Jag gillar hennes idéer och att hon har blivit trendsättare och gjort det mer okej med återvinning och loppis. Det är ju helt klart mer miljövänligt att vara shopaholic på begagnade grejor. När jag kollar i boken blir jag oerhört sugen på att bara gå hemma och pimpa alla loppisfynd som blir liggande på grund av tidsbrist. Kanske inte ett helt hållbart alternativ. I stället nöjer jag mig med att drömma och bli lite inspirerad till en och annan pysseldag.