Läsningar och låsningar


Höstens nya böcker- programmet förra torsdagen på Café Nyfiket var en presentation av en brokig samling böcker ur de senaste halvårets utgivning. Med facit i hand kan man säga att ha en rubrik "Höstens nya böcker" till ett boktipsarrangemang kan vara att ta i då utgivningen av litteratur idag nästan är oöverblickbar även för en bibliotekarie. Alla vi bibliotekarier som var med har uttryckt hur svårt det var att välja en bok. Nu har vi diskuterat att nästa gång, om det blir någon sådan, utgår vi från årets utgivning. Om vi lägger ett liknande program vid denna tiden på året kan det medföra flera fördelar: böckerna kanske hunnit förbi reservationsstadiet på biblioteket, titlarna kanske finns på flera filialer och inte minst det viktigaste, att vi som ska berätta om böckerna hinner bearbeta läsningen och upplevelsen av boken. Kort sagt, vi kan slippa att bli låsta i vär läsning.

Men om man ska göra en sammanfattning av de böcker vi till slut valde denna gång, och utgivningen av romaner, skönlitteratur, just nu i stort, kan man säga att fiktionen kläs med mer och mer verklighet och övergången mellan genren skönlitteratur och biografier (räknas som facklitteratur för oss fackfolk) blir mer och mer igenväxt. Flera av de titlar vi pratade om skulle man kunna kalla fictionsförklädda biografier. Frågan om vad som hänt i verkligheten, dvs är sant och inte, finns i bakgrunden under läsningens gång.
Föfattaren kanske vill skapa en förskönad bild av berättelsen om sitt eget liv eller så är de egentligen inte intresserad av sanningen med stort S alls. Det är bara vi läsare som ständigt söker den.

Lästips-listan finns kvar att hämta på bibblan ett tag till och flera av titlarna skrivs det för närvarande om här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar