Boktips medan du väntar

.
På biblioteket får vi hela tiden in nya böcker, samtidigt är det flera av dem som får en lång reservationskö redan från början. Vad gör man då när alla böcker av ens favoritförfattare eller den nya boken som man fått tips om redan är utlånad. Här kommer några personliga favoriter med några år på nacken:
Anna Jörgensdotter har länge varit en personlig favorit då hon både använder ett vackert lyriskt språk samt har en sanslös förmåga att nå in på djupet av sina karaktärer. Bergets döttrar är en kollektivroman, uppdelad i tre episoder med årtalen 1938-39, 1944-45 och 1958 och tar sin plats i Sandviken med omnejd. Det är en vacker, varm och sorglig historia om en familj där varje individ är olik den andre men syskonskaran står ändå varandra väldigt nära. Karin är den som med sitt glada humör och sitt historieberättande kan få hela omgivningen att smälta, Sofia bär på lika mycket fantasier som sunt förnuft, Edvin är ensamvargen som inte tycker något ont om någon, Arvid är äventyrslysten och vill resa över hela världen och Emilia, den yngsta, lever i sin lilla bubbla och har bara en önskan, att komma bort från hembyn.
En bok som betyder väldigt mycket för mig är Katarina Danielssons Livet vinkar (som en Kurt). Detta är en bok om helt vanliga människor, men fylld med underfundigheter och tankar som egentligen är lika vanliga som att gå till affären och köpa mjölk. Igenkänningsfaktorn är både hög och rolig och för mig är det en glädje att ha den i min ägo, kunna plocka fram den och läsa ett par sidor och bara mysa. Men den innehåller också ett djup, karaktärerna lär sig genom berättelsen nya saker om livet, och deras spridda åldrar och livserfarenheter gör att insikterna speglas på olika sätt.
Elisabeth Rynell skriver alltid fantastiska böcker och här skulle jag vilja lyfta fram Hohaj. Romanens jag bestämmer sig efter att ha drabbats av en svår förlust att bara lämna allt. Hon stannar bilen mitt på vägen, stiger ut och börjar gå genom den snötyngda lapplandsskogen. Parallellt med jagets historia berättas den om Aron och Inna. Dessa tre historier handlar om ensamhet, sorg och kärlek tätt bundna som en blombukett. Och kanske är det bästa av allt hur naturen tar plats och formar berättelsen utan att ta onödig plats.
 
  
 Bloggat av Kristina R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar