Augustprisutdelningen närmar sig

Så var det då åter dags för utdelning av Augustpriset. Jag tänkte häromdagen att det är så här man förstår hur fort åren rusar iväg. Den 25 november går prisgalan av stapeln. 

Jag tycker själv att höstarna blivit trevligare de senaste åren och det tror jag beror mycket på att det finns många händelser kring litteraturen. 
Dels utkommer betydligt fler böcker än under andra årstider, vilket märks inte minst i Svensk Bokhandels katalog "Höstens böcker" som är utmärkt om man vill ha boktips. Dels har vi Nobelpriset och dels alltså Augustpriset.



 Sex böcker är som vanligt nominerade i klassen skönlitteratur och jag har hunnit läsa dem alla vilket gör prisutdelningen spännande. Här några ord gra ord om var och en av dem:

Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll" var omtalad redan i somras när den utkom. Lite förvånande är att den är nominerad i skönlitteraturklassen. Här på biblioteket går den under biografier och betraktas således som facklitteratur och personligen tycker jag det är så. Rosenberg skriver lika mycket om sin barndom i Södertälje på 40-50-tal som om sin pappa som överlevde i ett av Tysklands koncentrationsläger. Södertälje och hans egen barndom där framtidstron är enorm bildar kontrast mot hans pappas lidande som jude i andra världskrigets Tyskland. Språket är vackert och även om man har läst mycket i detta ämne så har Rosenberg lyckats ge en ny vinkling med hjälp av sina egna barndomsminnen.

"Ingenbarnsland" av Eija Hetekivi Olsson handlar om finska Miira som växer upp i Göteborg på 80-talet där hon går i "finneklassen". Hon gör revolt mot allt som kommer i hennes väg och bestämmer sig för att inte tryckas ned och bli som sin mamma som är trappstäderska; hon ska istället bli läkare eller statsminister... Porträttet av Miira är urstark och språket rappt. Vad som imponerar är att det är en debutroman. Dock tycker jag mig läst liknande skildringar de senaste åren.

I Cilla Naumanns "Springa med åror" är Monika romanens berättare. Hon bor i Halland på en bondgård med pappa. En sommar i barndomen möter hon Johanna och de blir varandras allt kommande somrar, men ungdomen och det vuxna livet tränger sig på och med den klasskillnaderna. Barndomssomrarna är mycket levande; det känns "folkhemsidyll". Miljöbeskrivningarna tecknar ett vackert halländskt landskap med både hav och jordbrukssamhälle. Det ett par veckor sedan jag läste boken och då tyckte jag sisådär men jag har upptäckt att den vinner i efterhand.

Även Johannes Anyuru skriver om sin pappa i boken "En storm kom från paradiset" men här blir det, till skillnad mot ovanstående "Ett kort uppehåll" mer i romanens anda. Ung man utbildas till stridspilot i Grekland då Idi Amin tar makten i Uganda genom en statskupp. Han hoppar av utbildningen för att slippa återvända till Uganda men från den stunden går det mesta fel vilket leder till en oförutsägbar historia som är både spännande och engagerande. Det vackra språket flyter bra och miljöbeskrivningarna gör att både Afrika och Grekland känns väldigt nära. Personligen kan jag avslöja att detta är helt klart min favorit. En underbar roman som tål att sträckläsas.  

I nomineringarna brukar nästan alltid finnas en diktsamling; denna gång är det istället genren drama som förekommer i form av Sara Stridsbergs "Medealand och andra pjäser". Det är tre historier, alla om kvinnor, vilka porträtteras så starkt att de känns mycket närvarande. I den första har Medea omvandlats till en flyktingkvinna i vår tid; i den andra figurerar drottning Kristina och i den tredje följer vi en hemlös och döende Valerie Solanas. Stridsberg spinner vidare på myter och gamla draman vilket ger en bra läsupplevelse. 

Peter Fröberg Idlings debutroman "Sång till den storm som ska komma" utspelar sig i Kambodja under några veckor 1955 när det drar ihop sig till val. Således mycket politiskt men här förekommer också ett triangeldrama. Tyvärr blir jag mindre imponerad; den politiska storyn tycker jag är invecklad och snårig men stämningar och miljöbeskrivningar väger upp, dock inte tillräckligt för att jag ska blir riktigt fängslad. 

Återstår då att se hur det går den 25 november. Vi har alla sex böckerna på biblioteket, förmodligen är det kö på de flesta men det går ju bra att reservera om de inte är inne för tillfället.

/Yvonne,
 biblioteksassistent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar