Två soldater

Första gången jag kom i kontakt med Roslund och Hellströms böcker var när jag läste deras förra bok Tre sekunder. Jag hade inte läst något av dem tidigare men efter att ha plöjt genom den så backade jag tillbaka och läste de övriga. Alla deras böcker behandlar något ämne som får en att tänka efter; dödsstraff, trafficking och nu i den senaste boken Två soldater;  ung gängkriminalitet.

Leon och Gabriel är två unga killar från Råby utanför Stockholm. Leon sitter på anstalten i Aspås där han förbereder sin och några andra gängmedlemmars rymning. Gabriel finns hemma i Råby och väntar på Leon så att de kan sätta sin plan i verket. Deras målsättning är att tillsammans med resten av medlemmarna, bröderna, i Ghetto Soldiers, bli främst bland alla gäng. Detta ska de uppnå med ännu mer våld och andra kriminella handlingar. Runt om Ghetto Soldiers finns så kallade hangarounds, killar under 15 år som inte kan straffas och därför används för en mängd olika småbrott. Gänget har uppmärksammats av Sektionen för Gängkriminalitet, där José Pereira och hans kolleger följt dem under flera år. Tillsammans med poliskommissarie Evert Grens, som har en särskild koppling till Leon, påbörjas jakten på rymlingarna.

I boken möter läsaren tungt kriminella ungdomar, en del med taskig bakgrund, men också deras mödrar, flickvänner, utsatta kriminalvårdare, brandmän och poliser. Det är en bok som kryper in under skinnet på läsaren, om något som de flesta av oss känner till men inte har några erfarenhet av. Det är en skrämmande värld författarduon målar upp. Dessutom säger Börge Hellström i en intervju i Skånska Dagbladet att "verkligheten är alltid värre än i våra böcker". Roslund och Hellström skriver att femtusen unga killar är på väg in i kriminella nätverk och Två soldater efterlämnar ingen känsla av att det finns en lösning på problemet. Snarare tvärtom.

Två soldater samt deras övriga böcker finns till utlån på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar