Tantens återkomst! Åtminstone i bokform...

Tanten varken syntes eller hördes under de sista åren på 1900-talet men nu, i början av 2000-talet, har hon blivit trendig igen och människor letar i antikvitetshandlar, på loppisar och auktioner efter "tantprylar" där handarbetet står speciellt högt i kurs.

Under hösten som har ått har det släppts två böcker som finns på biblioteket; båda är lika intressanta och engagerande, var och en på sitt sätt.

Supertanten av Elin Ek är en fröjd för ögat: den påminner nästan om en veckotidning i vissa partier. Här får man sig till livs hur man bakar, syltar och saftar som mormor eller farmor gjorde på sin tid!
Insprängt mellan dessa recept finns serier (om tanter förstås), en och annan sida om kända svenska tanter, tantquiz samt mönster så du kan "sy en tant".
Elin Ek inspirerar, speciellt med alla sina recept som man själv blir sugen på att använda.
Under läsningens gång kommer naturligtvis tankarna på ens egen mormor vilken lät smöret flöda i köket (och ja, rätt naturligt så. Hon hade nämligen arbetat på bageri och ingen kunde göra kringlor som hon). Men vem i medelåldern har inte haft en mormor som var tant?

I De sista tanterna av Fatima Bremer och fotografen Magnus Wennman kommer man mycket nära de "äkta" tanterna då författarna varit hemma hos några 90-åriga kvinnor och intervjuat dem. Det blir personligt och småtrevligt i dessa avsnitt men det känns samtidigt lite sorgligt att denna kategori av människor håller på att försvinna.
Boken rymmer mycket mer än intervjuer; man dyker ned i en tid där hemmafrurollen var given och det skrivs mycket om detta varpå den tidens värderingar och normer framträder mycket tydligt.Personligen tycker jag att det är trevligt att tanten får ett uppsving - det är hon väl värd!
Kom gärna in och låna böckerna och det går bra att reservera dem ifall de är utlånade.


//Yvonne, biblioteksassistent

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar