Bland snöänglar och julkryddor

För många är julen en stressig tid. Det ska bakas, lagas mat och kanske köpas julklappar. Och sedan ska det städas och pyntas men till slut får förhoppningsvis de flesta en chans att koppla av och njuta av lite ledighet.

Julhelgens förberedelser är fyllt av dofter från kryddor såsom saffran, kanel, kardemumma, ingefära och nejlika men också av glögg, hyacinter och gran (om man tål dem). Vill man hitta inspiration till olika godsaker att tillverka inför julen så rekommenderar jag Mia Öhrns bok som heter just Julens godsaker. I denna bok samsas mandelmusslor, glöggcheescake och kolor med mumsiga pepparkakspinnar och annat smått och gott.

Efter alla förberedelser är det skönt att koppla av och varför då inte med en bok.


Anna-Karin Palm har kommit ut med en bok som heter Snöängel. Den utspelar sig i Stockholm vintern 1985-86. Boken är uppdelad i tre delar och mellan dessa delar berättas om någons återkomst till Stockholm efter ett antal år utomlands. Jag skriver någon eftersom det inte är alldeles självklart vem denna person är.

I centrum står en ung kvinna, Hedvig, och när boken tar sin början är hon ute och letar efter sin systers hund Billy som har rymt. Man får följa Hedvig i hennes letande efter Billy och de människor hon då möter. Här finns Axel som guidar i Gamla stan och som gör resor i tiden. Rafaele som väntar på sin pojkvän som inte fått uppehållstillstånd och därför beslutar sig att skriva till statsministern. Aischa som vill bli ståuppkomiker men inte tas på allvar för att hon är så vacker. Detta är bara några av de personer som figurerar i boken och vars öden sammanflätas på olika sätt. Antydningar och anspelningar görs också om Palme-mordet och fallet med Catrine da Costa.

Anna-Karin Palm skriver väldigt bra och gör en fantastisk beskrivning av Stockholm. Som läsare följer du inte Hedvigs vandring genom staden, du är själv med på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar