Pyssel


Jag tycker att julen är som allra bäst innan den faktiskt äger rum. Julförberedelser är så mysigt, pyssel, kakbak, godistillverkning….Särskilt pyssel är jag rätt svag för. I senaste Hus&Hem (nr 14) finns det riktigt fina pysseltips. Små söta askar att vika och origami-julgranskulor. Blir man origamifrälst efter det så har biblioteket många instruktiva origamiböcker med olika svårighetsgrad. Den nyaste heter Origami: form & fantasi av Norio Torimoto (som är en av världens mest kända origamiexperter. Han utnämndes år 2000 till "Origami master" av Nippon Origami Association). Eftersom jag inte själv är så himla fingerfärdig har jag fått dottern att vika en massa tranor som jag gjort en mobil av och hängt i fönstret. Snyggt och behöver inte ens tas ner till tjugondag Knut.

En annan inspirerande bok är Julpyssel de luxe av Josefin Ekman, det är så fina grejor att pysselsuget liksom blir tillfredställt bara av att titta på det. Men skulle man då ändå ge sig på det finns det mallar till himla fina julkort i 3D, det finns tips på julgodis, lyxiga presentinslagningar och oändligt mycket mer.

Den riktigt stora utmaningen är att pyssla med barn. Det måste vara tillräckligt enkelt för att bli snyggt även med en sneklippare i farten. Vet inte hur många gånger barnen bara gett upp för -det blir inte fint. Nåväl, i Ingela Jonassons Pyssla tillsammans ligger inte själva målet på att det skall bli snyggt eller fint, utan det ligger mer på ett kreativ plan. Många av sakerna går också att leka med. Pyssla tillsammans är ingen renodlad julpysselbok, men det finns en del tips att hämta även för det, till exempel julgranskalender.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar