Adventskalendern: lucka tolv

Under lucka tolv finns ett nytt boktips:

Mitt år som mördare av Friedrich Christian Delius

I slutet av sextiotalet bestämmer sig en tysk student sig för att mörda en domare som under kriget satt i nazisternas folkdomstol. Domaren, som kallas R i boken, har bevisligen dömt hundratals människor till döden under andra världskriget, däribland Friedrich Christian Delius bäste väns far Georg Groschurt. Trots det frikänner den västtyska domstolen domaren R från all skuld.

Groschurt som var livmedikus åt Rudolf Hess, tillhörde under kriget en liten motståndsrörelse som kallade sig Europeiska unionen. Gruppen, som endast bestod av fyra personer, ägnade sig åt att trycka upp antinazistiska flygblad och att tillverka falska identitetshandlingar åt judar. Tre av dem, däribland Groschurt, avrättades våren 1944. När änkan till Groschurt efter kriget söker upprättelse för maken så blir hon stämplad som kommunist, vilket hon inte är, och går därmed också miste om den ersättning som den västtyska staten betalar ut. Anneliese Grosscurt inleder en kamp för att upprätta sitt (och makens) rykte i det Västtyskland där hon bor och verkar och den tyska studenten bestämmer sig för att mörda domaren R.

Boken är klassad som roman men är snarare en slags dokumentär i romanform. Jag misstänker att det är författaren som är den tyska studenten men det är inget som är uttalat, men resten av romanen är i alla fall baserad på fakta. Romanen väckte uppståndelse i Tyskland eftersom den behandlar ett känsligt ämne, det vill säga att man efter kriget lät uttalat nazistiska tjänstemän sitta kvar på sina poster alternativt att deras bakgrund inte hade någon negativ inverkan på deras fortsatta karriärer inom den västtyska staten. Allt medan kritik mot den Västtyska staten stämplades som odemokratiskt eller kommunistiskt.

Bilden är lånad från weheartit.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar