Adventskalender lucka 19
Susanna Rosén: Ammaryllis - älskad vinterblomma!


 Visste ni att den första Amaryllisen kom till europa i början av 1700-talet. Att Carl von Linné gav den namnet Amaryllis belladonna. Det var först under första hälften av 1800-talet som botanisten och poeten William Herbert bröt ut de sydamerikanska arterna och lät dem bilda ett eget släkte Hippeastrum.
Alla amaryllisar som vi driver till jul hör till släktet Hippeastrum, som i direkt översättning blir riddarsstjärna eller ryttarstjärna.
Tidigare använde vi namnet riddarstjärna för att skilja Hippeastrum från sydafrikanska släktet Amaryllis. I Danmark och Norge heter den ridderstjerne och det tyska namnet är Ritterstern.

 Visste ni att man kan spara löken efter blomningen, sätta ut den i trädgården och få den att blomma igen!
 Att Amaryllisen har en ihålig stjälk, när man sätter i den i en vas med vatten sticker man två hål med en nål rakt igenom blomstjälken. Vattnet stiger bättre och stjälken blir stadigare.

 Det och mycket annat, kulturhistoria, fakta, skötsel, förädling och beskrivning av 100 arter med vackra bilder finns i boken "Amaryllis - en älskad vinterblomma".
Susanna Roseén är biolog, fotograf och författare. Hon har också skrivit boken Stora tulpanboken" som blev nominerad till utmärkelsen Årets trädgårdsbok 2012.

/Catrin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar