Ytterligare en deckare som sticker ut

Annika skrev lite om termen "påskdeckare" för ett par veckor sedan; i detta inlägg skrev hon också om några deckare som skiljer sig från den stora mängden i denna genre. Jag tänkte här återknyta lite till hennes inlägg genom att berätta om ytterligare en deckare som sticker ut!

Jag hade nästan helt slutat läsa böcker i denna genre för att jag just tyckte alla var likadana men så hörde jag talas om ”En osynlig” av Pontus Ljunghill i TV-programmet ”Gokväll” för några månader sedan. Eftersom boken var utlånad och jag inte fick den förrän för någon vecka sedan så blev den för mig en riktig "påskdeckare". Pontus Ljunghill är krimonolog och detta är hans debut i bokvärlden, vilket imponerar, för jag tycker att han har skapat en välskriven bok här.


Boken utspelar sig i två tidsplan; det ena på 20-talet i Stockholm och det andra på 50-talet i Visby. I det senare tidsplanet har huvudpersonen kriminalkommissarie Stierna gått i pension men det hindrar inte honom från att tänka tillbaka på det mord han utredde på 20-talet då man hittade en 8-årig flicka mördad på Djurgårdsvarvet. Denna mordutredning visar sig ha påverkat mycket i hans eget liv.

Mer än så här vill jag inte avslöja eftersom det är en deckare, men storyn är lysande och 20-talets Stockholm känns mycket påtagligt; på köpet får man också mycket av den tidens händelser invävda i storyn. Språket är också mycket bra, det är en välskriven bok på alla plan!

Om man blir sugen på den här deckaren så har vi den på biblioteket, kanske är det kö på den, men som vanligt kan man då reservera den.

/Yvonne, biblioteksassistent

1 kommentar:

  1. Jag läser den just nu och gillar den verkligen. tack för att du inte avslöjar för mycket!

    SvaraRadera