Trädgårdspassion

Naturen har så smått börjat vakna till liv. I trädgårdarna lyser det av snödroppar, vintergäck och krokus och innan man vet ordet av så kommer påskliljor och tulpaner och det blir vår på riktigt. Med en trädgård är man sällan arbetslös, det finns alltid något att göra men man får inte glömma bort att njuta av den också. Hur mycket arbete man vill lägga ner på den skiljer sig säkert från person till person, en del vill ha en perfekt ogräsfri trädgård, andra en lummig och lite vildvuxen. Så här tidigt på våren kanske det mest städas i trädgården men man kan passa på att söka inspiration i nya trädgårdsböcker.


Gunnel Carlsson, som är en känd trädgårdsjournalist, har skrivit boken Min gröna passion. Boken speglar hennes passion för trädgårdar och hon vill förmedla till läsarna att de ska se på sin trädgård med blida ögon, det vill säga bort med dåliga samveten, acceptera din trädgård som den är och njut av den. Vi gör trädgård för vår egen skull och inte för grannens.

André Strömqvist, som delar med sig av sina kunskaper i tidskriften Allt om trädgård under rubriken "Handboken" har skrivit boken Odlarens handbok. Det är en grundbok om trädgårdsodling som tar avstamp i tanken att trädgården är ett evigt kretslopp där komposten är början och slutet.


Boken Ekologisk trädgårdsglädje av Peter Svensson ger inspiration och idéer till ekologisk odling. Tips ges på sådant som är vackert och lustfyllt att odla och hur man förbereder trädgården på ett rikt djurliv. Tanken är att trädgården blir vackrare om du arbetar mindre med den och att trädgårdsmiljön då blir mer ekologiskt balanserad och därmed miljövänligare.


Det grönskande växthuset av Inger Palmstierna är en handbok för de som har eller tänkt skaffa ett växthus. Här finns tips på vad man ska tänka på innan man skaffar växthus, skötsel, bevattning, eventuell uppvärmning och givetvis odling.

Böckerna finns att låna på biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar