Tantens återkomst! Åtminstone i bokform...

Tanten varken syntes eller hördes under de sista åren på 1900-talet men nu, i början av 2000-talet, har hon blivit trendig igen och människor letar i antikvitetshandlar, på loppisar och auktioner efter "tantprylar" där handarbetet står speciellt högt i kurs.

Under hösten som har ått har det släppts två böcker som finns på biblioteket; båda är lika intressanta och engagerande, var och en på sitt sätt.

Supertanten av Elin Ek är en fröjd för ögat: den påminner nästan om en veckotidning i vissa partier. Här får man sig till livs hur man bakar, syltar och saftar som mormor eller farmor gjorde på sin tid!
Insprängt mellan dessa recept finns serier (om tanter förstås), en och annan sida om kända svenska tanter, tantquiz samt mönster så du kan "sy en tant".
Elin Ek inspirerar, speciellt med alla sina recept som man själv blir sugen på att använda.
Under läsningens gång kommer naturligtvis tankarna på ens egen mormor vilken lät smöret flöda i köket (och ja, rätt naturligt så. Hon hade nämligen arbetat på bageri och ingen kunde göra kringlor som hon). Men vem i medelåldern har inte haft en mormor som var tant?

I De sista tanterna av Fatima Bremer och fotografen Magnus Wennman kommer man mycket nära de "äkta" tanterna då författarna varit hemma hos några 90-åriga kvinnor och intervjuat dem. Det blir personligt och småtrevligt i dessa avsnitt men det känns samtidigt lite sorgligt att denna kategori av människor håller på att försvinna.
Boken rymmer mycket mer än intervjuer; man dyker ned i en tid där hemmafrurollen var given och det skrivs mycket om detta varpå den tidens värderingar och normer framträder mycket tydligt.



Personligen tycker jag att det är trevligt att tanten får ett uppsving - det är hon väl värd!
Kom gärna in och låna böckerna och det går bra att reservera dem ifall de är utlånade.


//Yvonne, biblioteksassistent

Pyssel


Jag tycker att julen är som allra bäst innan den faktiskt äger rum. Julförberedelser är så mysigt, pyssel, kakbak, godistillverkning….Särskilt pyssel är jag rätt svag för. I senaste Hus&Hem (nr 14) finns det riktigt fina pysseltips. Små söta askar att vika och origami-julgranskulor. Blir man origamifrälst efter det så har biblioteket många instruktiva origamiböcker med olika svårighetsgrad. Den nyaste heter Origami: form & fantasi av Norio Torimoto (som är en av världens mest kända origamiexperter. Han utnämndes år 2000 till "Origami master" av Nippon Origami Association). Eftersom jag inte själv är så himla fingerfärdig har jag fått dottern att vika en massa tranor som jag gjort en mobil av och hängt i fönstret. Snyggt och behöver inte ens tas ner till tjugondag Knut.

En annan inspirerande bok är Julpyssel de luxe av Josefin Ekman, det är så fina grejor att pysselsuget liksom blir tillfredställt bara av att titta på det. Men skulle man då ändå ge sig på det finns det mallar till himla fina julkort i 3D, det finns tips på julgodis, lyxiga presentinslagningar och oändligt mycket mer.

Den riktigt stora utmaningen är att pyssla med barn. Det måste vara tillräckligt enkelt för att bli snyggt även med en sneklippare i farten. Vet inte hur många gånger barnen bara gett upp för -det blir inte fint. Nåväl, i Ingela Jonassons Pyssla tillsammans ligger inte själva målet på att det skall bli snyggt eller fint, utan det ligger mer på ett kreativ plan. Många av sakerna går också att leka med. Pyssla tillsammans är ingen renodlad julpysselbok, men det finns en del tips att hämta även för det, till exempel julgranskalender.

Bland snöänglar och julkryddor

För många är julen en stressig tid. Det ska bakas, lagas mat och kanske köpas julklappar. Och sedan ska det städas och pyntas men till slut får förhoppningsvis de flesta en chans att koppla av och njuta av lite ledighet.

Julhelgens förberedelser är fyllt av dofter från kryddor såsom saffran, kanel, kardemumma, ingefära och nejlika men också av glögg, hyacinter och gran (om man tål dem). Vill man hitta inspiration till olika godsaker att tillverka inför julen så rekommenderar jag Mia Öhrns bok som heter just Julens godsaker. I denna bok samsas mandelmusslor, glöggcheescake och kolor med mumsiga pepparkakspinnar och annat smått och gott.

Efter alla förberedelser är det skönt att koppla av och varför då inte med en bok.


Anna-Karin Palm har kommit ut med en bok som heter Snöängel. Den utspelar sig i Stockholm vintern 1985-86. Boken är uppdelad i tre delar och mellan dessa delar berättas om någons återkomst till Stockholm efter ett antal år utomlands. Jag skriver någon eftersom det inte är alldeles självklart vem denna person är.

I centrum står en ung kvinna, Hedvig, och när boken tar sin början är hon ute och letar efter sin systers hund Billy som har rymt. Man får följa Hedvig i hennes letande efter Billy och de människor hon då möter. Här finns Axel som guidar i Gamla stan och som gör resor i tiden. Rafaele som väntar på sin pojkvän som inte fått uppehållstillstånd och därför beslutar sig att skriva till statsministern. Aischa som vill bli ståuppkomiker men inte tas på allvar för att hon är så vacker. Detta är bara några av de personer som figurerar i boken och vars öden sammanflätas på olika sätt. Antydningar och anspelningar görs också om Palme-mordet och fallet med Catrine da Costa.

Anna-Karin Palm skriver väldigt bra och gör en fantastisk beskrivning av Stockholm. Som läsare följer du inte Hedvigs vandring genom staden, du är själv med på den!

Julboktips - hela listan

Den 27 november, i Tyringe och den 3 december, på Stadsbiblioteket i Hässleholm, var vi några som tipsade om julläsning och julklappsboktips. Ingen jul utan minst två hårda bokpaket!
Här är hela listan på alla böckerna, bibliotekariernas favoriter i höstbokfloden:
För barn och barnsliga vuxna:
Lisa Bjärbo, Bilderboksretro
Julsånger
Maria Nilsson Thore, Petras prick
Sockerbagaren (Ellen och Olle sjunger)
Tre pepparkaksgubbar (Ellen och Olle sjunger)
Romaner:
Kerstin Ekman, Grand final i skojarbranschen
Siri Hustved, Sommaren utan män
Henry James, När skruven dras åt
Camilla Läckberg, Änglamakerskan
Anna-Karin Palm, Snö-ängel
Michelle Paver, Evig natt : en arktisk spökroman
Tore Renberg, Jag reser ensam
Novellsamlingar:
Julens bästa berättelser
Mästarnoveller 2011 (noveller för världens barn)
Biografier:
Bo Holmström, Lägg ut! Episoder ur ett journalistliv.
Leif GW Persson, Gustavs grabb
Hobby-, mat och fakta-böcker:
Karin Adelsköld, Lilla gummans gör-det-själv-guide. Goda råd till dig som inte är så van att rensa avlopp eller sköta andra s.k. traditionellt manliga sysslor.
Arne och Carlos julkulor. Beskrivningar på stickade julkulor.
Elin Ek, Supertanten. En hyllning till den svenska tanten.
Lotta Lundgren, Om jag var din hemmafru eller Hur man får en vardag att smaka som en lördag. Innehåller recept på relativt snabblagad mat som kräver få ingredienser och är så god att en torsdag smakar som en lördag.
Jan Pedersen, Fågelsång. Här kan man inte bara läsa om fåglarna, man kan också höra hur de låter genom en enkel knapptryckning i boken.

Fest i adventstid

Så här års radar ofta julfester och julbord upp sig och man proppar under okontrollerade former i sig mängder av fet och ganska onyttig mat, men i år ordnade vi på biblioteket en något annorlunda festkväll. För det första hade vi en helt underbar och fantastisk plats att vara på och för det andra var det vi själva som stod för all förtäring vilken i huvudsak var vegetarisk. En handfull av oss bakade och lagade mat så det stod härliga till och kvällen ifråga stod buffén dukad med alla möjliga läckerheter. Små pajer med grönkål, piroger med pepparkaksdoftande paprika, rågbrödssnittar med stilton och fikon, filodegsknyten med getost och honung, tunnbrödsrullar med rökt lax och pepparrot, sallader med savoykål, valnötter och torkade aprikoser och fänkål, fetaost och granatäpple och fantastisk pepparkakscheesecake ... Ja, ni hör ju.
Vi blev mätta. Mycket mätta.


Och det bästa är att det kan ni också bli! Alla recept hittade vi nämligen i bibliotekets egna receptsamlingar som går att låna hos oss. I de här böckerna hittade vi recept som vi antingen följde slaviskt eller bara blev inspirerade av:

  • En god jul av Malin Landqvist
  • Nigella jul av Nigella Lawson
  • Julens godsaker av Mia Öhrn
Lycka till och ha en härlig adventstid!