Nya filmer

Hösten är här! Varje dag blir det mörkare lite tidigare och likväl som det kan vara dagar med sol och hög och klar luft, kan det vara dagar med regn och dimma. Naturen går till vila och själv tycker jag att det kan vara ganska skönt att sitta inne och kura och till exempel titta på en film. Det har släppts en del nya filmer på DVD och biblioteket har köpt in några av dem.

Melancholia, med bland annat Charlotte Gainsborough, Alexander Skarsgård och Kirsten Dunst i huvudrollerna, är ett danskt drama i regi av Lars von Trier. Justine och Michael ska fira sin bröllopsfest i Justines syster Claires slott. Samtidigt närmar sig planeten Melancholia jorden och många tror att världens undergång är ett faktum. Filmen har överlag fått goda recensioner. von Trier själv fick lämna filmfestivalen i Cannes efter plumpa nazistuttalanden. Kirsten Dunst, som spelar Justine, fick dock en guldpalm för bästa roll.På filmfestivalen i Cannes vann Terrence Malicks Tree of life guldpalmen för bästa film. I Tree of life spelar Sean Penn den medelålders Jack som har hamnat i en livskris och som försöker hitta tillbaka till Gud som han tappade tron på under sin uppväxt. Jack blickar tillbaka till barndomen, till sin familj där hans stränga och nyckfulla far (Brad Pitt) styr familjen och hans fromma mor (Jessica Chastain) står för kärleken. Kerstin Gezelius skriver i sin recension i DN att: Det finns en genikult kring Malick som lägger sordin på helhetsupplevelsen av filmen. Men en sak kan man aldrig ta ifrån honom. Han kan göra bilder av de mest söndertröskade situationer så att man ser dem som för första gången. Kitsch blir konst. Kitsch blir konst. Fjällen faller från ens ögon, som det heter på bibliska. Hade han avstått från sin predikan hade man kunnat bli frälst på riktigt.Peter Gerdehag, som tidigare gjort Bondens tid på jorden och Hästmannen har gjort en ny dokumentärfilm, Kokvinnorna. Peter Gerdehag och Tell Aulin har under några år följt systrarna Britt och Ingrid i byn Sibbalt som ligger i södra Halland. Britt och Inger är handmjölkerskor, förmodligen de sista som levererar mjölk till mejeriet som med sin tankbil kommer varannan dag och hämtar mjölken. Britt bor på gården och Ingrid kommer varje dag för att hjälpa henne. Britt och Ingrid är starka personligheter och Kokvinnorna skildrar kärleken och motsättningarna mellan systrarna och mellan systrarna och "koerna". Annika Gustafsson skriver i sin recension i Sydsvenskan: ”Kokvinnorna” är också ett pregnant familjedrama med lite av en Norénsk touch. Kokvinnorna finns även som bok.

Filmerna är under inköp men kan givetvis redan nu reserveras.

Finns det någon film som du tycker att biblioteket borde köpa in? Lämna gärna förslag här i bloggen eller på ditt närmaste bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar