Vi har fått in lite ny musik på biblioteket igen - ett par av dem personliga favoriter till undertecknad.
Bland annat Ane Brunsnya album It all starts with one. Ane är född i Molde i Norge men bor och är verksam i Stockholm. I somras hade hon en helt fantastisk spelning på Siestafestivalen som vi som var där sent kommer att glömma. I alla fall jag. Melissa Horn är dotter till Maritza Horn som sjöng in gamla skillingtryck på sjuttiotalet (den skivan hette Jämmer och elände). Inte så underligt att Melissa Horns musik har en melankolisk och ibland ganska sorgsen stämning. Nya cd:n Innan jag kände dig finns att låna hos oss!
Steve Miller Band hade en megahit 1982 med Abracadabra, om någon mer än jag minns den. Den nya skivan heter Let your hair down.
Red Hot Chili Peppers nya cd heter I'm with you och jag funderar lite på ifall det är flugan på omslaget som är efterhängsen som ju flugor brukar vara och hänger runt hela tiden?
Vi har mycket klassisk musik på biblioteket också. Världsviolinisten Ann-Sophie Mutter har hållit på att spela i trettiofem år och på den nya skivan spelar hon nykomponerad musik av Wolfgang Rihm, Sebastian Currier och Krzysztof Penderecki med den äran.
Kom hit och botanisera bland ny och gammal musik. Välkomna!
I höst har vi flera trevliga återseenden på seriehyllan. Mats Jonsson, vars debutalbum ”Hey Princess” hyllades vid utgivningen 2002 är tillbaka med fortsättningen ”Mats kamp”. Det är självbiografiskt, roligt och träffsäkert rapporterat från den stockholmska urbana medelklassens horisont. Mats och sambon har blivit några år äldre och indiepop och nattliv på krogen byts ut mot familjeliv och ”tvångsarbete” på det föräldrakooperativa dagiset. Mats för en ständig kamp för att räcka till för allt och för bostadslånet och det är ilsket, roligt och politiskt när han ondgör sig över medelklasstillvaron i ekorrhjulet.
En annan som är tillbaka är Liv Strömquist med ”Ja till Liv”. Också hon har blivit mycket i ropet på sista tiden, hon hörs som programledare i P3:s Tankesmedjan och dyker upp i tv-sofforna. Och många gillar henne! Jag är nästan förvånad för hon är riktigt, riktigt elak emellanåt. Själv ligger jag dubbel och skrattar åt hennes påhopp på Robert Gustafsson, en uppgörelse för hans uttalande om varför kvinnor inte är roliga. Läs!
Välkommen till nästa föreläsning i höstens serie kring utställningen Varning – läsning pågår!
Hässleholms bibliotek 26 oktober kl. 19 Entre 40 kr – samarbete med ABF – biljetter säljs på biblioteket
En del menar att filosofi är tråkigt och onödigt men när man lyssnar på Liza Haglund inser man att det är precis tvärtom. En av Lizas käpphästar är att barn borde ha rätt att slippa tänka själv. Föreläsningen ger vägledning till föräldrar och andra pedagoger i hur man kan tala om livets stora frågor med barn och ungdomar i skolan och hemma, men även när det kommer till vardagsdiskussionerna hemma kring köksbordet. Vad säger vi till varandra och vad menar vi egentligen? Kan båda parter i en diskussion ha rätt? Liza har också mycket att säga om språket och hur det fungerar i vår vardag. Hon kommer bland annat att berätta om ett projekt med filosofiska samtal i skolan.
Liza Haglund är adjunkt i Pedagogik med interkulturell inriktning Södertörns högskola och medförfattare till de språkfilosofiska böckerna för barn och unga ”Att tänka själv” och ”Självklart inte”. Hon har lett filosofiska samtal med barn på Södra teatern i Stockholm i mer än 10 år.
Igår inleddes ”Smala veckan”, en vecka som erbjuder det som går lite utanför mainstream, på Hässleholm kulturhus med Svenska Livmoderbaletten. En lika överraskande som underhållande performance där den fullsatta Blå salongen fick njuta av både dans, film, sketcher och sångnummer. De fantastiska dräkterna var bara helt obetalbara! Idag fortsätter det på biblioteket med scrapa och pimpa din skrivbok, en favorit i repris från Hovdala bokens dag i våras. Med hjälp av gamla femtitalstapeter, tryck, bilder från tidningar och tidskrifter kan du skapa din helt personliga skrivbok. Allt under proffsig handledning.
Imorgon onsdag kan det bli riktigt farligt och skrämmande, då kan man utmana Hässleholms egna mästare i Poetry slam, med improviserad dikt! Med hjälp av orden som kommer upp på skärmen ska man i stundens hetta skapa dikter. Är säkert lika svårt som det låter, men garanterat i en miljö som tillåter att man gör bort sig. Det ges inte så många tillfällen för det, så passa på!
Ska man bara vara smal en gång denna veckan rekommenderar jag torsdagens program, en man från Malmö och Berlin med sina apparater. Pär Thörn uppträder med text, ljud och bild för första (och sista gången?) i Hässleholm. Konstigare och smalare lär det knappast bli.
På fredagen går det lugnare till med novelläsning på biblioteket, tidigare medarbetaren Brita Fribyter kommer att läsa ”Förrättningen” av Håkan Nesser, en novell som vann SR:s novellpris 2006. Det sägs att en bra novell ska ha en "knorr", den här har två. Hon kommer att inleda med en text av Tomas Tranströmer. Klockan 15 i vackra hörnet på fredag alltså.
Igår presenterades nomineringarna till årets Augustpris. Augustpriset, som är Svenska förläggarföreningens litteraturpris, har delats ut sedan 1989 i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.
Sex titlar har nominerats i kategorin årets svenska skönlitterära bok:
Korparna av Thomas Bannerhed Rekviem för Johan Cummings av Bengt Ohlsson Välkommen till den här världen av Amanda Svensson Lacrimosa av Eva-Marie Liffner Flod av Carolina Fredriksson En m³ jord. Diktcykel av Sören Bondeson
Jonas Thente, Dagens Nyheter, tror att Amanda Svenssons Välkommen till den här världen kommer att bli årets vinnare. Vem tror ni vinner? Tycker ni att någon annan bok skulle blivit nominerad?
Årets vinnare presenteras på Augustgalan den 21 november. Läs mer om Augustpriset här
Hösten är här! Varje dag blir det mörkare lite tidigare och likväl som det kan vara dagar med sol och hög och klar luft, kan det vara dagar med regn och dimma. Naturen går till vila och själv tycker jag att det kan vara ganska skönt att sitta inne och kura och till exempel titta på en film. Det har släppts en del nya filmer på DVD och biblioteket har köpt in några av dem.
Melancholia, med bland annat Charlotte Gainsborough, Alexander Skarsgård och Kirsten Dunst i huvudrollerna, är ett danskt drama i regi av Lars von Trier. Justine och Michael ska fira sin bröllopsfest i Justines syster Claires slott. Samtidigt närmar sig planeten Melancholia jorden och många tror att världens undergång är ett faktum. Filmen har överlag fått goda recensioner. von Trier själv fick lämna filmfestivalen i Cannes efter plumpa nazistuttalanden. Kirsten Dunst, som spelar Justine, fick dock en guldpalm för bästa roll.
På filmfestivalen i Cannes vann Terrence Malicks Tree of lifeguldpalmen för bästa film. I Tree of life spelar Sean Penn den medelålders Jack som har hamnat i en livskris och som försöker hitta tillbaka till Gud som han tappade tron på under sin uppväxt. Jack blickar tillbaka till barndomen, till sin familj där hans stränga och nyckfulla far (Brad Pitt) styr familjen och hans fromma mor (Jessica Chastain) står för kärleken. Kerstin Gezelius skriver i sin recension i DN att: Det finns en genikult kring Malick som lägger sordin på helhetsupplevelsen av filmen. Men en sak kan man aldrig ta ifrån honom. Han kan göra bilder av de mest söndertröskade situationer så att man ser dem som för första gången. Kitsch blir konst. Kitsch blir konst. Fjällen faller från ens ögon, som det heter på bibliska. Hade han avstått från sin predikan hade man kunnat bli frälst på riktigt.
Peter Gerdehag, som tidigare gjort Bondens tid på jorden och Hästmannen har gjort en ny dokumentärfilm, Kokvinnorna. Peter Gerdehag och Tell Aulin har under några år följt systrarna Britt och Ingrid i byn Sibbalt som ligger i södra Halland. Britt och Inger är handmjölkerskor, förmodligen de sista som levererar mjölk till mejeriet som med sin tankbil kommer varannan dag och hämtar mjölken. Britt bor på gården och Ingrid kommer varje dag för att hjälpa henne. Britt och Ingrid är starka personligheter och Kokvinnorna skildrar kärleken och motsättningarna mellan systrarna och mellan systrarna och "koerna". Annika Gustafsson skriver i sin recension i Sydsvenskan: ”Kokvinnorna” är också ett pregnant familjedrama med lite av en Norénsk touch. Kokvinnorna finns även som bok.
Filmerna är under inköp men kan givetvis redan nu reserveras.
Finns det någon film som du tycker att biblioteket borde köpa in? Lämna gärna förslag här i bloggen eller på ditt närmaste bibliotek.
Är det dags för en manlig poet att få Nobelpriset? De senaste dagarna har tre manliga poeter, varav en svensk, varit i toppen på spelbolagens vadslagning. Något oväntat har Bob Dylan har seglat upp som lägstaoddsare bakom poeten Adonis bara de senaste dagarna. Andra heta kandidater är även i år fransk-algeriska Assia Djebar och Japans Haruki Murakami. Gärna en krona på henne men Tranströmer, jag säger bara Tranströmer, vilar stadigt bland topp 5 på nästan alla listor. Förra året toppade han Ladbrokes dagen innan, men vann inte. Men gör han det i år? Det kanske är i år det ska hända? Att 2011 blir det år då en svensk får priset för första gången på 37 år! Kom till bibblan i Hässleholm och delta i hoppet klockan 12.55 på torsdag. Då sätter vi på radion och delar högtidsstunden när priset tillkännages.
Jaha då har man läst badskumt. Det gjorde inte livet lättare. Har nu blivit en sådan som lusläser innehållsförteckningarna på förpackningarna och de är långa. Katarina Johnsson har med badskumt verkligen gått på djupet med alla de kemikalier vi dagligen använder till skönhetsvård. 7000 olika ämnen är tillåtna att använda varav många är allergiframkallande, hormonstörande eller/och skadar vårt DNA. Hon gör kopplingar till forna tider då man använde rent gift till skönhetsvård. Till exempel bly som gjorde att håret lossnade, tandköttet svullnade och tänderna svartnade. Skillnaden mot idag är väl att vi inte så bokstavligt ser effekterna av alla kemikalier vi använder. De ämnen som är godkända är det var för sig men i och med att de blandas blir det en cocktail vars effekter forskarna inte har en aning om. Det är en väldigt intressant bok och omruskande. Många tankar om allt man smort in sig med genom åren och fortfarande gör. Men vad skall man använda i stället? Nopoo metoden? Bara vatten? Tror att det lutar åt ekologiska oparfymerade produkter framöver.. Läs ett utdrag ur boken eller om du vill läsa hela låna den på biblioteket.