Film, film och lite mer film

Har de senaste kvällarna tittat på några filmer som jag länge velat se. Först ut blev Cornelis, filmen om trubaduren, poeten och kompositören Cornelis Vreeswijk. Filmen börjar i Holland 1943 när Cornelis är 6 år och tas ifrån sin familj för att vårdas på sjukhus. Sedan gör den ett hopp till 60-talets Stockholm och ger därefter glimtar ur hans liv och karriär. Filmen ger ingen heltäckande bild av hans liv, men man får en bild av hur hans karriär började och hur hans liv kom att kantas av missbruk och skulder. Den största behållningen av filmen är musiken, både Cornelis egen och hans son Jack. Filmen har fått blandad kritik i medierna. Astrid Söderbergh Widding skriver i sin recension i SVD: Den säger kanske varken mer eller mindre om sitt ämne än man kunde vänta. Men den väcker förhoppningsvis mersmak att själv återupptäcka Cornelis, både som poet, som trubadur och som människa. Det var ett tag sedan jag lyssnade på Cornelis men ska leta reda på skivorna igen.


En bok som har blivit film är Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Filmen heter kort och gott Igelkotten och handlar om Renée som är portvakterska i en fastighet i ett av Paris välbärgade kvarter och 12-åriga Paloma som bor med sin familj i en av lägenheterna. Paloma är överbegåvad, känner sig missförstådd och oälskad och har bestämt sig för att ta livet av sig på sin 13-års dag. Renée beskriver sig själv som ful halvgammal och oattraktiv och gör allt för att ingen ska upptäcka att hon egentligen är bildad och kan mycket om konst, musik och litteratur. De båda träffas när en japansk man, Kakuro Ozu flyttar in i en av lägenheterna. En småtrevlig film men som inte riktigt grep tag i mig. Kanske beror det på att jag läst boken och tycker att mycket av den humor (Paloma) och de filosofiska grubblerierna (Renée) har gått förlorad i filmversionen.


2004 startade Mark Zuckerberg och 3 andra studenter en social nätverkstjänst kallad Thefacebook. Mark Zuckerberg anklagades därefter av tre andra Harvard-studenter för att ha stulit deras idé och de lämnade senare in en stämningsansökan mot honom. Thefacebook var i början begränsad till Harvard-studenter men ganska snart öppnades den upp för fler universitet och på den vägen är det. Filmen The Social network baseras på en bok av Ben Mezrich och skildrar idéen och mannen bakom Facebook, Mark Zuckerberg. Zuckerberg framställs som en väldigt osympatisk person. Jag har inte läst boken, men enligt Jan-Olov Andersson, recensent i Aftonbladet, beror det på att den huvudsakliga källan till boken är Eduardo Saverin. Saverin var en av de studenter som var med och startade Thefacebook men som senare manövererades ut. Det kan tyckas att en pratig film om några datanördar inte skulle vara något att titta på, men jag tycker att det är en riktigt fascinerande film och hade inga som helst problem att hålla mig vaken.

Slutligen så blev det en animerad barnfilm, Dumma mej eller Despicable Me som den heter på engelska. Den handlar om superskurken Gru (som påminner om Onkel Fester i Familjen Addams) som tillsammans med små gula Minioner planerar att ta över världen. Gru har en plan och tar hand om tre föräldralösa flickor för att kunna verkställa den. De tre flickorna har också en plan: de vill göra Gru till sin pappa. Rolig, lite spännande, bra animeringar och några häftiga 3D-effekter. När Gru och flickorna åker berg- och dalbana, då åker jag med...


Alla filmerna finns naturligtvis att låna på biblioteket!

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen. Nu vet jag vad jag skall satsa på att se framöver.

    SvaraRadera