Boktips från proffsen v 28:

Här kommer mina boktips som publicerades i Norra Skåne och Skånska Dagbladet den 11 juli:

För in de döda

 
Historien är egentligen summan av allt det som inte borde ha hänt, läste jag i en bok nyligen. Jag misstänker att Thomas Cromwell är beredd att hålla med, även om han talar från 1500-talet. Ibland ser fred ut som krig, överallt råder split och kiv och fruktan för framtiden, vulkanen Etna har haft utbrott och det råder översvämningar och torka. Fruktan för Gud, tvivel på hur man blidkar honom och på vilket språk han ska tilltalas. Det tar aldrig slut när han, Cromwell, blickar över kaoset i världen från sin horisont
 
För in de döda är ingen regelrätt biografi över Thomas Cromwell, smedsonen som blev högt uppsatt ämbetsman under Henrik VIII och en period hans närmaste man. Det är en historisk roman av den engelska författaren Hilary Mantel och andra delen av tre som inleddes med Wolf Hall. Jag har just nu svår abstinens i väntan på avslutande del som inte ens kommit ut på engelska. Det är otroligt fascinerande att läsa hur han, Cromwell med en osviklig precision manövrerar sig fram till beslut. Han trugar, smider ränker och kompromissar för att få maktens män till förhandlingsbordet eller bort från det. Större delen av hans tid går dock åt till att omskriva och bearbeta verkligheten så den passar hans kungs nycker och planer. Den största och allomfattande uppgiften, att kungen ska avla en arvinge av rätt kön, överskuggar allt i riket England och påverkar inte minst landets ställning i världen.  

 
Under läsningen glömmer jag gång på gång att det är 1500-tal. När jag läser att det tar minst 14 dagar att få nyheter från Venedig, jämför jag med det paket jag skickade till Italien som tog mer än 8 veckor(!) på sig att komma fram.  Funderingar kring det uppväxande släktet känns helt aktuella: ”när jag var så gammal som min son är nu, hade jag minsann korsat haven och flytt från både min far och de spanska trupperna..” Kanske man inte längre är beredd att ändra sitt vittnesmål för en bakelse men mutor på alla nivåer är vi mer än väl bekanta med.

Skönlitteratur är en perfekt form för att ge historia kött och blod. Den ultimata sanningen tenderar ändå att alltmer bli en fiktion. Jag läser idag hellre en subjektiv reseskildring än en kompakt reseguide när jag ska resa någonstans. Terra Nullius av Sven Lindqvist är den senaste boken för mig i den genren. En hisnande historia som ger perspektiv på min kommande resa.

De saker i livet som du tror är katastrofer är det inte egentligen, från varje dike leder en stig, om man bara kan se den. Cromwells tankar banar väg för tiden med individen i fokus. Han, Cromwell, är det yttersta beviset för de nya tingens ordning. Vi läser 1500-tal, vi känner 2000-tal och historia känns mer aktuellt än någonsin.
Mia Dimblad

Boktips från proffsen v. 27

Här kommer våra boktips som publicerades i Norra Skåne och Skånska Dagbladet den 4 juli:

Mitt första boktips blir Katja Kettus bok Barnmorskan. Boken utspelar sig under Lapplandskriget, 1944-45 i Petsamoområdet i norra Finland. Den självlärda barnmorskan Vindöga, som lever under mycket svåra förhållanden, förälskar sig i den tyska SS-officeren Johannes Angelhurst. För att hon ska kunna få vara i närheten av honom så tar hon tjänst i ett tyskt fångläger där hon både bevittnar och utför fruktansvärda saker. Kettu skriver med ett mustigt språk, vilket kan vara bra att veta innan man griper sig an denna bok. Det är skitigt, äckligt och brutalt men det är en fantastisk historia som berättas. Berättelsen är lite snårig i början eftersom berättarrösterna, tiden samt plats skiftar, men ganska snart så kommer man in i historien och sammanhangen klarnar. Jag tycker att boken var en riktig läsupplevelse! 

Sommaren är något som i alla fall jag förknippar med deckare, även om jag läser deckare året runt. Så mitt andra boktips blir en deckare; Svarthuset av Peter May.  Bokens huvudperson Fin Mcleod återvänder till ön Isle of Lewis (en liten ö i de Yttre Hebriderna) för att utreda om ett mord som skett på ön har kopplingar till ett mord i Edinburgh. Fin, som själv växt upp på ön, men som inte varit där på många år, inser snart att inte mycket har förändrats och att gamla konflikter ännu ligger och pyr. För Fin blir återvändandet en motvillig resa tillbaka i tiden. Precis som i många av mina deckar-favoriter så är det inte deckarhistorien i sig som får mig att tycka om boken utan snarare person- och miljöskildringarna. Boken är första delen i en trilogi och del två, Lewismannen, kommer till hösten.

Ingen har väl undgått att det i år är hundra år sedan första världskriget startade. Hundra år då mänskligheten borde ha blivit lite klokare kan man tycka och undvikit allt vad krig heter. Men det krig som skulle göra slut på alla andra krig blev istället en orsak till andra världskriget och efter det har vi sett en hel del andra krig och konflikter. Mitt sista boktips blir därför Peter Englunds bok Stridens skönhet och sorg, en bok där nitton människor som på olika sätt deltog eller berördes av första världskriget får berätta sina historier. Boken bygger på brev, dagböcker och memoarer som de lämnat efter sig och är intressant eftersom det är vanliga människors upplevelser och vardag som vi som läsare får ta del av.





Boktips från proffsen v 26

Här kommer våra boktips som publicerades i Norra Skåne och Skånska Dagbladet den 28 juni: 

Som inköpare och ansvarig för avdelningen filosofi och psykologi på biblioteket, stöter jag ständigt på intressanta böcker i ämnet. På sistone har jag fastnat för böcker som handlar om hjärnan och den forskning som bedrivs på det området. Vad är det som får oss att må, tänka och bete oss på det sättet som vi gör? En som skrivit en bok om detta är Katarina Gospic, hon driver bland annat ett eget företag inom vilket hon arbetar med hjärnforskning. Hon var en av förra årets sommarpratare och jag blev väldigt imponerad av henne då. Så ung (född 1984) och så kunnig. Hennes bok Den sociala hjärnan gjorde mig inte mindre imponerad. Hon fokuserar framförallt på hur vår hjärna styr oss att vara en del av en social gemenskap. Kärlek, generositet och samarbete är våra bästa överlevnadsstrategier. Hon beskriver utförligt hur olika hormoner och receptorer påverkan på oss och styr oss in i ett socialt sammanhang. Ett kapitel handlar om förälskelse och vad som händer i hjärnan då, hur endorfiner och dopamin får oss att vilja fortsätta träffa den vi blivit förälskade i och hur oxytocin får oss att hålla ihop när den första förälskelsen lagt sig. Det känns som att vi är utsatta för en konspiration av vår egen kropps kemi. En som är inne på samma ämne är Ulf Ellervik i sin bok Njutning. I den avhandlas förälskelse och sex i termer av hur höga halterna av testosteron är under olika skeden. Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi och boken handlar om hur vår upplevelse av njutning till stor del handlar om kemi.  I sin tur gör njutning oss lyckliga, som författaren själv skriver: ”jag valde därför att fokusera på njutning –  all den kemi som gör oss lyckliga”. Båda böckerna är väldigt intressanta och skrivna på ett sätt som gör att det är nästan omöjligt att sluta läsa. Men de får mig att fundera vidare på alla ”självhjälpsråd” som florerar i tidningar och diverse självhjälpsböcker. Funkar det verkligen att bli lycklig genom att till exempel stå framför spegeln och tala om för sig själv att man duger? Får det igång några kemiska processer som leder till lycka och välbehag? Stephen Briers är en brittisk psykolog som har skrivit boken Psyksnack! Stick hål på självhjälpsmyterna. Han ger mig svar på mina funderingar. På ett mycket sympatiskt vis tar han livet av myt efter myt, men ger samtidigt svar som stämmer väl överens med det de två föregående författarna redogjort för. 


Tora Carserud

Boktips från proffsen v25

Under sommaren tipsar några av Hässleholms bibliotekarier om böcker i Norra Skåne och Skånska Dagbladet. Vi publicerar tipsen här på bloggen efteråt. Här kommer tipsen som fanns i tidningen den 23 juni. 

Sommarens första bibliotekarie-tips handlar om förhållanden. Man vet ju absolut ingenting om hur andras relationer egentligen ser ut och den saken blir väldigt tydligt när man läser relationsromaner. Bengt Ohlssons utmärkta roman Swing handlar om ett till synes stabilt par, Hanna och Åke, som rör om ordentligt i den äktenskapliga grytan. Hon tycker att han är en aning för förutsägbar och föreslår impulsivt att de ska besöka en klubb för swingers, alltså par som sysslar med partnerbyte. Efter ett par dagars funderingar går Åke med på förslaget och nervöst beger de sig till en adress i ett vanligt hyreshus. Besöket på klubben får konsekvenser paret inte räknat med, och inte läsaren heller för den delen. Swing är väldigt lätt att läsa och har ett starkt driv i berättandet, men innehållet är bråddjupt och oerhört allvarsamt. Den är både rolig och obehaglig men kanske framför allt tankeväckande.

Helt nyutkommen är Anna-Karin Palms novellsamling Jaktlycka. Alla novellerna handlar om kvinnor och deras kärleksrelationer. På baksidan av boken står att man kan läsa novellerna som kapitel i en roman med en enda huvudperson, och det tycker jag stämmer väldigt bra. Min favorit är titelnovellen där en kvinna från storstaden hyr en stuga på landet och inleder ett förhållande med en bofast. Hon blir djupt förälskad och flyttar ut på landet för att dela hans liv. Efter ett tag märker hon dock hur allt det han dragits till hos henne också är det han vill trycka ner. Alla novellerna har denna problematik som återkommande tema: hur kvinnan aldrig blir sedd som hon verkligen är utan som den han, betraktaren, vill att hon ska vara.



Jag kan inte tipsa om relationsromaner utan att plocka fram en bok som har några år på nacken. Lionel Shriver slog igenom med Vi måste prata om Kevin, men min Shriver-favorit är nog Dagen efter. I den får man följa två parallella berättelser om samma huvudperson. En som handlar om hur livet skulle te sig om hon stannat kvar i den relation hon har i början av romanen, och en som beskriver tillvaron efter att hon lämnat sitt gamla förhållande och inlett en romans med en ny man hon träffat. Shriver beskriver plågsamt pricksäkert hur man ljuger både för sig själv och sin partner bara för man inte vill erkänna hur dåligt allting egentligen är. Man blir illa berörd och vrider sig generat i läsfåtöljen men fortsätter ändå att läsa för att det är så otroligt bra.