Höstläsning - Blekingegatan 32


Lars Hanson och Greta Garbo i
filmen Gösta Berlings saga.
 Bilden är lånad från Wikipedia.
Blekingegatan 32 av Lena Einhorn är en skönlitterär berättelse om Greta Garbo. Boken tar sin början några år innan Greta Gustafsson börjar på Dramatens elevskola och fortsätter fram till de första åren i Hollywood. Greta Gustafsson, eller Greta Garbo som senare blev hennes namn, bodde under sin uppväxt på Blekingegatan 32 i Stockholms fattigare kvarter. Hon fick som femtonåring arbete på varuhuset PUB i Stockholm och så småningom började hon även att arbeta som fotomodell och fick 1921 sin första roll i en spelfilm; En lyckoriddare. 1922 började hon på Dramatens elevskola och 1924 fick hon rollen som Elisabeth Dohna i Mauritz Stillers film Gösta Berlings saga. Det blev början på hennes skådespelarkarriär.

 Under tiden på Dramaten möter hon också Mimi Pollak som hon förälskar sig i. När Mimi Pollak dog efterlämnade hon brev från Greta Garbo och dessa ligger till grund för tolkningen i Einhorns bok om att de ska ha haft ett förhållande. Något som Tin Andersén Axell också påstår i sin bok Djävla älskade unge som baseras på breven och på samtal mellan Andersén Axell och Mimi Pollak. 

Greta Garbo och Mauritz Stiller.
Bilden är lånad från Wikipedia.
1925 åker Garbo och Mauritz Stiller till Hollywood  och de första åren i Hollywood finns med som korta stycken insprängda i Einhorns berättelse. En vemodig Garbo träder fram i texten, en kvinna som inte verkar vilja något annat än att åka hem men som hindras av kontraktet hon skrivit med filmbolaget MGM. Men medan Garbo stiger mot stjärnhimlen så bryts Stiller, eller Moije som Garbo kallar honom, sakta ned.  Jag har fått uppfattningen att Garbos och Stillers vänskap sakta dog ut under den här tiden men det är inte riktigt den bilden som Lena Einhorn ger. Hur som helst lämnar Stiller Hollywood 1928 och avlider kort därefter.

Precis som Einhorns bok om Siri von Essen är Blekingegatan 32 en skönlitterär bok som baseras på fakta men som ges den skönlitterära textens frihet att låta personerna tala utan att vi för den skull tar allt för sanning. Jag tycker att det är en fascinerande bok som ger en tolkning  av varför Garbo blev den tillbakadragna person som hon blev.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar