Härlig höst

Hösten kan kanske bara verka som en dyster och grå inledning på en lång kall vinter, men man ska inte glömma bort årstidens fördelar. Till exempel:

1. Det kommer ut en massa nya böcker
2. Naturens förfall har sin skönhet, exempelvis de röda lönnlöven som glöder mitt i ett för övrigt grönt träd.
3. Mörkret som faller tidigare ger en mer tid att sitta i soffan och läsa
4. Man får lust att fixa och piffa och pimpa sitt hem
5. Det finns massvis med rotfrukter att laga goda soppor och annat av

Här är tre böcker som är trevliga att bläddra i och inspireras av en månad som oktober, när solen skiner på dagarna och frosten glittrar på fälten om morgnarna.

Härliga höst av Susanna Widlundh och Lina Karna Kippel är en vacker trädgårdsbok med fina bilder och tips på vad man kan sätta i trädgården så att den inte bara blommar under sommaren utan också under höst och till och med vinter. Det står också vad man bör tänka på att göra innan vintern kommer och hur man tar tillvara på höstens skördar. En användbar bok.

En annan väldigt trevlig bok som handlar om hur man tar tillvara på diverse ätlig växtlighet är Herr Wilkinsons favoritgrönsaker av Matt Wilkingson. Utanpå boken står det att det är "en grön kokbok där kött och fisk är tillbehör" så den passar både för vegetarianer och de som äter andra varelser. Det är pickles, soppor, gratiner, buljong, bakverk, grillat, friterat, inkokt... listan på recept är oerhört varierad och man blir himla sugen på att skubba till butiken alternativt köksträdgården och införskaffa diverse grönsaker och rotfrukter. Mycket inspirerande!

Ida Magntorn har gjort Urban vintage - skapa stilen med loppisfynd, där hon varit runt bland storstäderna i världen och blivit inspirerad av olika stilar som hon fotograferat. Bilderna hon tagit är jättefina och man blir onekligen inspirerad själv om man tycker om en eklektisk lite bohemisk stil, men texterna i boken kan man gott hoppa över. Själv skruvar jag lite generat på mig när jag läser: "Vad krävs för att skapa en feminint poetisk atmosfär? En del hemligheter förstås, och lite vardagssensualitet. Lägg till rockchic nonchalans, dekadens och en nypa förfall."  Detta är en av beskrivningarna på hur man får till en typisk parisisk boning.
Jag tror inte riktigt på att det finns någon enhetlig parisisk inredningsstil, utan det som Ida Magntorn försöker återskapa är förmodligen den bild man fått av Paris och andra städer man har fått från filmens värld. Men det är ju bara att strunta i logiken och istället njuta av de snygga och inspirerande bilderna!
Här kommer en bonus för att skapa parisisk anda, filmad i ett parisiskt filmhem:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar