Boktips för skarpa hjärnor

När hösten så sakta smyger sig på känns det på något sätt som att allt med ens klarnar lite grann. Kanske är det den höga septemberluften eller så är det att ljuset blir gyllene och milt. Hur det än ligger till med det finns det de som alltid tycks ha knivskarpa intellekt, vilken årstid det än må vara. Gabriella Håkansson är en av dem.
Hennes debutroman Operation B kom 1997 och uppföljaren Fallet Sandemann kom 5 år senare. Undertecknad hade den stora äran att närvara vid Världsbokdagen  på Göteborgs stadsbibliotek 2002, då Håkansson läste högt ur Fallet Sandemann. Det var ren magi. Författaren stod i ett knäpptyst mörker i hörsalen med en enda spot riktad mot sig. Håret reste sig i nacken på mig och jag visste direkt att jag skulle älska att läsa mer av denna kvinna.


Fallet Sandemann är en sanslös agentroman av sällsynt skådat slag och man kastas än hit än dit och spännande thrillerartade situationer blandas med filosofiska resonemang. Jag minns framför allt teorierna kring bärandet av högklackade skor, och de matematiska uträkningarna av exakt hur många millimeter ryggraden förskjuts så att man tvingas att svanka och samtidigt puta med brösten när man bär klackar av en viss höjd. Huvudpersonen bär naturligtvis högklackade skor för att nå dit hon vill.

Hjärnmänniskan är precis lika intelligent och underhållande och, måste jag säga, udda - i positiv bemärkelse. Den handlar om enslingen Hermann som ständigt hör en röst i sitt huvud,. Han föreställer sig att det är en helt egen person som bor i hjärnan och kallar denna för Hjärnmänniskan. Denna röst leder honom i arbetet med att skriva skrifter om livet och världen. Hermann får en resa till Indonesien men tvekar att åka eftersom han skyr sol och värme och andra människor. Han föredrar böckernas slutna världar och sin egen enskildhet. Resan blir betydligt värre än Hermann kunnat föreställa sig och det tar ände med förskräckelse.

Nyligen kom Håkanssons fjärde roman ut, Aldermanns arvinge. Förlaget beskriver den som en "häpnadsväckande blandning av historia och historisk fantasi, en storslagen episk berättelse om libertinska fanatiker, förbjudna lustar och politiskt högförräderi". Den utspelar sig under tidigt 1800-tal i London. Den föräldralösa pojken William Aldermann är avtagare till en enorm förmögenhet men också till en libertinsk tradition, manifesterad i sällskapet Dilettanti, vilken strävar efter att förädla människan och låta henne bejaka sina lustar. Nästa år kommer del 2, Nya Londinium, av romanen ut.

Gabriella Håkansson gör Hässleholms Kulturhus den äran att besöka oss på Bokens Dag den 26 oktober och kommer då att tala, får man förmoda, om sin nya spännande roman så att håret reser sig i våra nackar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar