Den odödliga Henrietta Lacks









1951 dog en färgad kvinna på ett sjukhus i Baltimore. Dödsorsaken på dödsattesten var uremi men den bakomliggande sjukdomen var en aggressiv livmoderhalscancer. När Henrietta Lacks först kom till sjukhuset hade några prover tagits på tumören, utan hennes vetskap eller medgivande. På sjukhuset pågick samtidigt forskning där man försökte få mänskliga celler att dela sig och överleva i provrören. Alla försök hade dittills misslyckats. Men just tumörcellerna från Henrietta Lacks visade sig vara sällsynt livskraftiga, de levde vidare och delade sig. Forskningsgruppen under George Gey hade lyckats med något revolutionerande. Cellerna, kallade HeLa efter Henrietta Lacks kom att spridas till forskare över hela världen och de bidrog till utvecklingen av vaccin och medicin mot en rad sjukdomar. HeLa-celler blev ett begrepp och ett provrör celler kostar idag runt 250 dollar.

Men vem var kvinnan vars tumörceller användes så framgångsrikt? När hon dog några månader efter att provet togs efterlämnade hon fem barn. Hon hade växt upp i Virginia, arbetat på tobaksfälten och bott i en gammal slavbostad där hennes förfäder en gång varit slavar. Hennes celler skulle bli odödliga och forskare som använt HeLa-celler i sin forskning belönades med Nobelpris. Allt detta medan Henrietta Lacks efterlevande familj inte alltid haft råd att betala för sina sjukförsäkringar.

I en spännande biografi över kvinnan bakom HeLa tecknar vetenskapsjournalisten Rebecca Skloot ett fängslande porträtt av en fattig, färgad kvinna och hennes familj. Skloot har ägnat årtionden åt att försöka komma familjen nära, men länge mötts av en stor skepsis. Men hon lyckas så småningom få dottern Deborahs förtroende och tillsammans utforskar de familjens historia. Samtidigt är boken så mycket mer än en vanlig biografi; både medicinhistoria och amerikansk 1900-talshistoria blandas med en diskussion om forskningsetik och lagstiftningen i frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar