Läsupplevelse och filmtips

Tidigare i sommar skrev jag om den svenska sommaren, om sol och regn. Regn har vi fått så det räcker, åtminstone där jag befunnit mig. Och i stället för att vara ute och njuta av solen i den omfattning som jag önskat, så har det istället blivit mycket läsande och filmtittande. En av sommarens största läsupplevelser, kanske rentav den största, var Harry Martinssons Nässlorna blomma. Berättelsen om Martin Tomasson, sockenpojken som ackorderas ut till de gårdar som bjuder lägst, är en berättelse med språklig skönhet och en realism i miljö- och personbeskrivningarna. En bok att läsa igen.

En av de filmer som jag sett i sommar tillhör en genre som jag inte tittar på så ofta. Jag brukar inte gilla "westernfilmer" men bröderna Coens True Grit tillhör undantagen. True Grit baseras på en roman av Charles Portis och handlar om 14-åriga Mattie Ross (Hailee Steinfeld) som lejer sheriffen Rooster Cogburn (Jeff Bridges) för att leta reda på sin fars mördare. Mattie nöjer sig inte med att sitta hemma utan kräver att vara delaktig i jakten på faderns mördare. Tillsammans med Texas Rangern LaBouef (Matt Damon) ger de sig av och det blir ett riktigt äventyr, stundtals småroligt och vid något tillfälle så påminner Rooster Cogburn om gunfightern Kid Shelleen i filmen Cat Ballou, om någon kommer ihåg den...En annan film som baseras på en bok och som kommer att finnas på biblioteket i höst, är Norweigan Wood. Boken, som har samma namn som filmen, är skriven av Harold Murakami och utspelar sig i Japan under 1960-talet. DNs recensent Helena Lindblad, skriver att; "Norwegian Wood" är ett ovanligt lyckat äktenskap mellan bok och film, en känslig tolkning som lyfter fram poesin i hur den bitvis djupt tragiska historien samtidigt tillåts att vibrera av ungdom och passion.

Andra filmer som kommer till biblioteket i höst är till exempel Never let me go och Blue Valentine. Läs mer om filmerna på IMDb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar