Godkänt av Kulturrådet

Bibliotekets snurra Godkänt av Kulturrådet är påfylld. Här blandas allt, högt och lågt, av den utgivning som biblioteket får tillgång till utanför den gängse bokfloden. Kanske man kan säga att det är det mest spännande på bibblan just nu, innan alla höstnyheter ramlar in. Vad sägs om:
Planhammars bok Efter honom syndafloden, en bok om Jack Kerouac.

En biografi av Christina Karlsson Wetterberg om sekelskiftesdramatikern Frida Stéenhoff,
…bara ett öfverskott av lif…

Livet det bästa man har – samtal med ungdomar i särskolan
om livet av Ragnar Furenhed

Om bokstavskombinationer som DAMP, rasismdiskussionen och fettpaniken handlar boken
Goda sanningar? Debattklimatet och den kritiska forskningens villkor. Redaktörer Sara Johnsdotter och Aje Carlbom.

En väldigt stor vit elefant – unga röster i mongolisk poesi. Dikter i tolkning av Joar Tiberg och Gunnar Svensson

Och doften var ett mörkt vattenfall 14 sånger av Dipak Mazumdar

Nietzsche – att skapa sig frihet. Seriealbum om tänkaren och hans värld tolkade av Maximilien LeRoy

Arvet efter Mubarak – Egyptens kamp för frihet av Per Björklund. Initierad belysning av ett hett ämne.

Romträsket av Hunter S Thompson. Klassikern ”The Rum Diary” i översättning av Einar Heckscher. Kultförfattarens enda roman i nyutgåva.

Tvåkönad – studier i den svenska hermafroditens historia av Maja Bondestam. Varför syns inte hermafroditen till längre? Tidigare uppträdde ”den” jämte mannen och kvinnan i konst och litteratur.

Herredjuret av Mattias Hagberg. En biografi i det lilla formatet om David Sjölander, konservator och äventyrare. I slutet av 1800-talet fäller han en stor elefanthane i Västafrika, men överlever därefter inte arbetet med att montera och konservera den för Naturhistoriska museet i Göteborg.

I serien ”Svenska illustratörer och konstnärer” kommer en bok med bilder av Joakim Pirinen. Författaren Agneta Klingspor har skrivit ett förord i ett försök att omforma hans universum ”Kör en tjottablänkarei syntaxens välordnade palats och lyssna på surret från realismen”.

Dett är bara ett axplock av de nya godbitarna. Låna, läs och låt dig överraskas!

Läsupplevelse och filmtips

Tidigare i sommar skrev jag om den svenska sommaren, om sol och regn. Regn har vi fått så det räcker, åtminstone där jag befunnit mig. Och i stället för att vara ute och njuta av solen i den omfattning som jag önskat, så har det istället blivit mycket läsande och filmtittande. En av sommarens största läsupplevelser, kanske rentav den största, var Harry Martinssons Nässlorna blomma. Berättelsen om Martin Tomasson, sockenpojken som ackorderas ut till de gårdar som bjuder lägst, är en berättelse med språklig skönhet och en realism i miljö- och personbeskrivningarna. En bok att läsa igen.

En av de filmer som jag sett i sommar tillhör en genre som jag inte tittar på så ofta. Jag brukar inte gilla "westernfilmer" men bröderna Coens True Grit tillhör undantagen. True Grit baseras på en roman av Charles Portis och handlar om 14-åriga Mattie Ross (Hailee Steinfeld) som lejer sheriffen Rooster Cogburn (Jeff Bridges) för att leta reda på sin fars mördare. Mattie nöjer sig inte med att sitta hemma utan kräver att vara delaktig i jakten på faderns mördare. Tillsammans med Texas Rangern LaBouef (Matt Damon) ger de sig av och det blir ett riktigt äventyr, stundtals småroligt och vid något tillfälle så påminner Rooster Cogburn om gunfightern Kid Shelleen i filmen Cat Ballou, om någon kommer ihåg den...



En annan film som baseras på en bok och som kommer att finnas på biblioteket i höst, är Norweigan Wood. Boken, som har samma namn som filmen, är skriven av Harold Murakami och utspelar sig i Japan under 1960-talet. DNs recensent Helena Lindblad, skriver att; "Norwegian Wood" är ett ovanligt lyckat äktenskap mellan bok och film, en känslig tolkning som lyfter fram poesin i hur den bitvis djupt tragiska historien samtidigt tillåts att vibrera av ungdom och passion.

Andra filmer som kommer till biblioteket i höst är till exempel Never let me go och Blue Valentine. Läs mer om filmerna på IMDb

Nytt!

Sensommaren är här och hösten nalkas snabbare än man kanske skulla önska, men det finns åtminstone en ljuspunkt i den mörka årstiden som väntar.

Höstens digra bokutgivning.

Det kommer ut galet många bra böcker i höst och härmed plockar jag ut ett fåtal av utgivningskakans russin för att trigga er läslängtan.



Johan Theorins nya bok Sankta Psyko kommer ut i oktober och titeln bådar onekligen gott för oss som gillar otäckheter. Mer läskigt blir det när Minotaur förlag ger ut nya deckare av Denise Mina, Stephen Booth och Peter Robinson. Marie Hermansson, som tidigare bland annat skrivit den utmärkta Musselstranden, ger ut en ny roman nu i augusti som heter Himmelsdalen. Paul Austers nya bok Sunset Park kommer i september och då kommer också Joyce Carol Oates självbiografiska Änkans bok. En ny roman av engelska Lisa Jewell släpps i oktober: Syskonmakaren. Från Storbritannien kommer också skådespelerskan Dawn French som skrivit en roman som man kan förmoda är lika rolig som hon själv brukar vara. En liten smula underbar heter den. Den kontroversielle Michel Houllebecqs nya roman Kartan och landskapet kommer nu i augusti.


Sista russinet är den omåttligt populära Karin Brunk Holmqvists senaste alster Kaffe med musik.




Tänk på att nya böcker ofta är utlånade och att det kan finnas lång kö på dem. Då kan du själv reservera genom att logga in i vår katalog. Böcker som du inte hittar i katalogen kan du lämna inköpsförslag på, så försöker vi att köpa vi in dem åt dig.



Välkomna hit!

Romanen på 400 sidor om att bygga en vedeldad ugn

Den romanen har jag inte läst, men jag har däremot läst om den i det senaste numret av litteraturtidskriften Kritiker som kom i veckan. Den kommer inte så ofta, 3-4 gånger per år men är då späckad med artiklar om litteratur som sällan når de stora hitlistorna på bibblan och i handeln. Innehållet i senaste numret, No 19, rör sig mestadels i östra Norden, vilket ger att både finlandsvensk och finsk litteratur får utrymme. Även fasta avdelningar ingår, som debatt och ekonomi, där först den senare fångar mitt intresse. Diskussionstråden kring hur författare och andra konstnärer ska bli bättre på att marknadsföra sig tas upp ur flera intressanta vinklar av kulturredaktören, kritikern och översättaren John Swedenmark. Hur tjänar man pengar på att skriva för att få tid att skriva mer? Att få den enskilda författaren att definiera sig som marknadsekonomiskt subjekt i förhållande till sin egen produktion, kräver inte bara att kunna räkna ut sitt eget värde eller andra vägar för distribution och debitering utan även en djupare dimension som handlar om livsinställning.
På något sätt går det som en röd tråd igenom numret, långsamheten. Tålmodigheten som krävs för att skriva en roman eller bygga en vedeldad ugn på traditionellt vis. För att inte tala om den tid det tar att läsa. Det tar tid, det kan bli tråkigt och fantasilöst men på något sätt så fäster litteraturen oss fortfarande i den process som kallas livet. Författaren Jón Kalman Stefánsson beskriver det så bra i sin essä ”Intrigens makt” som bygger på en föreläsning till litteraturstudenter. Där sågar han fullständigt inställningen som råder på dagens bestsellerlistor och romaner som skrivs på löpande band utifrån tema som man vet säljer. Den sanning vi söker i romanerna finns inte, livet är inte så tillrättalagt och slutar sällan med alla trådar uppföljda och fästade i livets väv. Han går så långt att han påstår att deckaren kan bli romanens död! Och om berättelserna upphör finns det inte mycket som kommer istället. Tunga insikter. Men det håller hjärnan igång och när jag läst det senaste numret av Kritiker är jag på väg ut att länsa biblioteket hyllor på den verkliga litteraturen, för den finns därute, i ett bibliotek som släpar med sig vårt minne, samtid och framtid i en takt som ligger långt efter dagens bredfiliga datormotorväg .

Ps! Boken om ugnsbyggandet, Uuni, är skriven av Antti Hyry men troligtvis (ännu?) inte översatt till svenska. Den fick Finlandiapriset men bakom står en delad kritikerkår.