Semestertips för alla väder

Vår stora semestermånad Juli har hittills bjudit på både regniga kvällar och soliga dagar och här på biblioteket har vi trevliga semestertilltugg för alla typer av väderlek och humör.

En bok som blivit rejält omskriven och upphaussad är En dag av David Nicholls. Så här skrev till exempel Svenskan om den och Bokhora skrev så här fint. Och jag kan inte annat än att falla in i hyllningskören, jag med. Den handlar om Dexter och Emma som möts 1988 när de tar examen på universitetet och sedan handlar varje kapitel om samma dag, den 15 juli, varje år fram till 2007. Om man tycker om Nick Hornby eller Lisa Jewell bör man gilla En dag. Den påminner i ganska hög grad om så kallad lad- och chicklit, men är betydligt mer välskriven och tja, bättre, än sådan brukar vara. David Nicholls skrev också manus till den brittiska tv-serien Kalla fötter (som några av oss minns med saknad) och det märks. En dag är precis lika klok, berörande, varm, engagerad och rörande som de positiva recensionerna säger. Läs den!

Den som inte vill ligga i hängmattan med en bok kanske känner för att titta på en bra film när myggen börjar bli alltför påträngande i kvällningen. Vi har flera nya (och gamla) bra filmer. The King's Speech är sprillans ny och definitivt ett måste för alla anglofila vänner som finns här i krokarna. Den är oerhört välspelad, tryfferad med njutbar brittisk humor, värme och underbara miljöer från 30-talets London. Den handlar om nuvarande drottning Elizabeths pappa, George VI, som har problem med att stamma. När hans äldre bror Edward abdikerar för att gifta sig med Wallis Simpson blir han med nödvändighet tvungen att klara av att tala offentligt utan att staka sig. Hans hustru letar upp en talpedagog som med okonventionella metoder (se nedan) behandlar George och en varm vänskap mellan de båda männen - med så olika bakgrund - växer fram, dock inte helt utan komplikationer. The King's Speech är välspelad (Colin Firth, Helena Bonham-Carter, Geoffrey Rush, Guy Pearce ...need I say more?), välregisserad och har ett oerhört starkt manus i botten och är dessutom mycket intressant rent historiskt.Andra bra filmer som finns på bibblan är 127 hours, Mike Leighs Another Year, Black Swan med Natalie Portman och The Tree med fantastiska Charlotte Gainsbourg (titta på trailern här nedan!).Välkomna in till biblioteket - come rain or come shine!

Bild lånad från weheartit.com

3 kommentarer:

  1. King´s speech är så bra! Black Swan har jag tänkt titta på så snart som möjligt. En dag har jag läst, den var bra men jag blev så sur på hur den slutade...

    SvaraRadera
  2. Jo, visst är slutet irriterande! Och påminner väldigt mycket om vad som hände med Adam och Rachel i Cold Feet, om du såg den serien... David Nicholls idea of a happy ending, kanske...?

    SvaraRadera
  3. Klart jag såg den serien och som jag dessutom verkligen gillade! Men jag var lika irriterad på det slutet, grrr.... :)

    SvaraRadera