Varför står inte alla böcker av Strindberg på samma ställe?


Just nu håller vi på med en omflyttning inom skönlitteratur, i första hand romaner, här på biblioteket. Vi flyttar en del äldre, slitna böcker och även en del dubbletter till andra våningen, det vi kallar ”Öppet magasin”.
Detta gör vi av två skäl, för det första får inte all skönlitteratur plats på hyllorna på första våningen. Tyvärr tycker kanske en del, men för att kunna fylla på med de nya romanerna och även kunna arbeta med skyltning så behövs det mer plats. I den bästa av världar hade det varit det bästa om alla böcker av samma sort hade stått på samma ställe. Det tillhör en av bibliotekets mest delikata frågor, man måste välja en relevant och logisk placering, tyvärr kanske inte alltid helt solklart för utomstående. För det andra står vi inför ett teknikskifte, vi ska märka om böckerna med RFID-chip, i första hand de nyare böckerna på vanliga hyllan.

Men här på biblioteket lånas fortfarande många av de äldre böckerna flitigt, glädjande nog, Det vill vi gärna att de ska även i fortsättningen (och då kommer även de att få chip). Vår förhoppning är nu att fler ska hitta till ”Öppet magasin”, antingen genom att söka efter sin favoritförfattare i katalogen eller/och fråga oss som arbetar på biblioteket. När man väl tagit sig upp till andra våningen med trappa eller hiss är chansen stor att man hittar fler böcker som kanske skulle vara intressanta att låna, i alla fall om man inte bara vill läsa nya böcker. Det är ju det som skiljer biblioteket idag från hyllorna på bokhandeln, vi har även ett stort urval äldre titlar. Alltså, hyllorna på första våningen innehåller bara en liten del av den stora samling som vi har av romaner här på Hässleholms bibliotek. Det gäller även Strindberg. Av de ca 350 titlar som rör Strindberg på vårt bibliotek står bara en liten bråkdel av romanerna på första våningen och det kommer även i fortsättningen att vara så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar