P som i Passion

Passion härstammar från det latinska ordet passio som betyder lidande (formen pati -lida). I Svenska Akademiens Ordbok (SAOB) står betydelsen kopplat till Kristi lidande främst. Först i 6 och sjunde förklaring kommer det känslotillstånd in som vi nuförtiden främst kopplar ordet till. Idag tänjs ordet passion allt mer in i vad man kan kalla en utvidgad betydelse. IKEA sökte häromveckan en medarbetare med "passion för plast"!

Plastigt eller passande, på måndag 14 februari, Alla Hjärtans Dag, är det dags för bibliotekets andra bokberättar - P , Passion, denna gång på Stadsbiblioteket kl 19. Och då kommer vi att hålla oss till ordet och dess följder uttryckt i litterär form. Både fiktiv, metafiktiv och "ofiktiv".
Det handlar om otillåten kärlek, lidelsefullt begär, platonisk passion och den återhållna, där dygden är en viktig ingrediens och inte tillstymmelse till känslosamhet får yppas offentligt.
Frågan är; kan man bestämma sig för passionen, hålla den kvar och vårda den?
Dagens dejting må vara ett försök att aktivt finna den men det känns mer när man läser Anais Nin:
"Kärlek dör inte en naturlig död. Den dör för att vi inte vet hur vi ska föra nytt vatten till dess källa, den dör av blindhet och misstag och svek. Den dör av sjukdomar och av sår, den dör av trötthet. Den blir sjuk, anlupen, men den dör aldrig en naturlig död. Alla skulle kunna anklagas för mordet på sin egen kärlek".
Vi hoppas på mycket känsla och starka ord på måndag! Inget kaffe , men däremot något rött och litet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar