Nawal El Saadawi


Idag läste jag en intervju med den egyptiska feministen, författaren och läkaren Nawal el Saadawi som just nu demonstrerar på gatorna i Kairo, hon säger bland annat:

- I am happy! Jag är 80 år gammal och glad att jag får uppleva dessa dagar. Att kunna delta i en revolution. Jag har drömt om det här och deltar varje dag i gatudemonstrationerna, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

I detta nu demonstrerar det egyptiska folket för demokrati och fria val och bland dem Nawal el Saadawi, en erkänd och prisbelönt författare i vissa delar av världen, men också en hotad och censurerad författare i sitt hemland Egypten. Hon var en av de första som vågade debattera könsstympning, sex och kvinnoförtryck i arabvärlden vilket har öppnat dörrar för kvinnorörelsen, men det har även inneburit att hon har blivit dödshotad, fängslad och levt i exil. Hennes böcker är förbjudna i vissa länder, bland annat i Egypten.

Till svenska har hennes böcker däremot översatts, senast "Den stulna romanen". Boken beskrivs av förlaget Ordfront: "Den stulna romanen skär igenom ett samhälle som befinner sig i upplösning och avslöjar dess unkenhet och förljugenhet, men visar också på styrkan hos de förtryckta." - en bok som berättar om Egypten idag och nu.


Låna Nawal El Saadawi på biblioteket


Läs en intervju med henne från 2007

1 kommentar:

  1. Hennes böcker är superstarka skildringar om ett samhälle där människor är utsatta för förtryck på flera nivåer. Tiden står stilla vid Nilen...ja, det hoppas vi att den inte gör längre!

    SvaraRadera