Arbetarlitteratur och Arbetsplatslitteratur.


"Möt arbetarförfattaren Kristian Lundberg... " Så presenterades programmet på Malmö stadsbibliotek en torsdagkväll i februari när Lundberg var där för att prata om sin bok Yarden som kom ut i slutet av 2009. Det blev snart uppenbart hur stort intresset var när programmet fick flytta till en större sal.

Yarden är en självbiografisk roman, en berättelse om att arbeta i Malmö hamn under 2000-talet, om klassresor och historia. Om nuet och verkligheten. Lundberg pratade om sig själv som arbetarförfattare, vilket han hade "blivit" för att ha skrivit en bok om en arbetsplats. Han kunde se sig själv som arbetarförfattare innan också med sina deckarromaner och diktsamling. Men ändå inte. Ett halvår efter Yarden kom han ut med diktsamlingen "Mörkret skulle vara ljuset", den handlade om samma sak som Yarden men i diktform, men det var ingen som pratade om den som arbetarlitteratur. Lundberg konstaterar: "Uppenbarligen ska en arbetarförfattare skriva prosa."

Jag tycker frågan är intressant: "När blir man arbetarförfattare?" För att man skriver om en arbetsplats? För att man har ett klassperspektiv i sin berättelse? När jag googlar på arbetarlitteratur och hamnar på wikipedia läser jag om socialrealism, "författare som beskriver ofta självupplevda berättelser ur arbetarnas vardagsliv". I Sverige finns det en rad kända arbetarförfattare som Artur Lundkvist, Moa och Harry Martinsson och Ivar-Lo Johansson. Mer samtida är Susanna Alakoski, Mary Andersson och Åsa Linderborg.

För de flesta är arbetarförfattaren Gösta Larsson okänd. Han föddes i Malmö 1898 och växte upp i stadens fattigkvarter. Han lämnade landet som ung och emigrerade till New York. Där arbetade han i hamnen och skrev böcker om detta på engelska, böckerna uppmärksammades i hans nya hemland och översattes så småningom till svenska. En av hans böcker "Kajerna i Hudson River" kommer nu i nytryck och det kan vara intressant att ställa den mot Kristian Lundbergs Yarden - hur har samhället och arbetsplatsen förändrats?

Om man vill fördjupa sig ännu mer i hamnarbetet i Malmö och Gösta Larssons liv ska man läsa Fredrik Ekelund's roman M/S Tiden som handlar om hamnarbetet i Malmö under 70-talet. De som arbetade i hamnen under den tiden möts igen och pratar gamla minnen. I romanen har Ekelund även vävt in berättelsen om Gösta Larsson's öde i New York.






Låna Yarden på biblioteket
Låna böcker av Gösta Larsson på biblioteket
Låna Fredrik Ekelunds M/S Tiden på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Intressant! Kolla gärna in min blogg "Litteratur och klass" (http://litteraturochklass.blogspot.com/) där jag skriver mycket om arbetarlitteratur. Jag har också gett ut boken "Arbetarlitteratur" (Studentlitteratur 2006).

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren! Bra blogg - ska kolla din bok för det här ett intressant ämne att fördjupa sig i, kanske just den samtida arbetarlitteraturen. Jag tror att jag ska skriva ett inlägg till i frågan.

    SvaraRadera