Easter Parade

Under några kvällar har jag läst Richard Yates tunga men överraskande lättlästa roman Easter Parade. Första meningen i boken griper tag på en gång och gör det svårt att inte kasta sig över den.
"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa."
I centrum finns Emily och Sarah som är födda på tjugotalet och växer upp med sin mamma. Pappan träffar de ganska sällan men trots det är han oerhört viktig för dem och det är honom de båda älskar mer än sin mamma. Mamman strävar hela tiden för att uppvisa en stil och klass som hon inte har och sjunker efter hand allt djupare ner i hopplöshet och alkoholism.
Systrarna är mycket olika redan när de är små men en känsla av tomhet och maktlöshet verkar förena dem. De når aldrig riktigt fram, vare sig till varandra eller sig själva eller andra och det är smärtsamt att läsa om deras tillkortakommanden.

Trots det är det inte en svart och hopplös roman, tycker jag. För i slutet är Emily inte ens femtio år fyllda och kan ha många år kvar att försöka bli lycklig på. Men framför allt upplever hon ett slags katharsis som jag tror är oerhört viktig för att hon ska orka - och vilja - fortsätta leva. Jag tror hon finner en motivation och en känsla av hopp när hennes systerson ger henne en betydelse och visar en innerlig och äkta omtanke.
Easter Parade är en lysande roman som du inte får missa. Du hittar den på ett bibliotek nära dig - exempelvis här!

Här kan du läsa vad Calliope tycker om Easter Parade och här skriver Mrs C om den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar