Boktips från proffsen v 31

Och här är tipsen från vecka 31. Bättre sent än aldrig:
Av någon outgrundlig anledning passar det så himla bra med just deckare på semestern. Kanske är det lättare att hantera läskigheter när man själv är avspänd och har det lugnt och skönt i en trygg miljö som hängmattan? Jag tänkte slå ett slag för några gamla godingar som visserligen är spännande men aldrig riktigt otäcka, utan mest mysiga med sommarmiljö och knasiga karaktärer.
Maria Lang fick ett välförtjänt litet uppsving förra året när flera av hennes böcker filmatiserades med Tuva Novotny i rollen som den tuffa Puck Bure. Lang är aningens ojämn och en del av hennes böcker är inte alls särskilt bra, medan andra är spännande, roliga och fyllda med underbara beskrivningar av både tiden och miljön. Bra sommarläsning är bland annat Mörkögda augustinatt, där just nyss nämnda Puck finns med. Hon och maken har semester ute på landet i en idyllisk stuga vid en sjö, kvällarna börjar bli mörka och mystiska skuggor syns smyga omkring. Det är kräftskiva, giftsvampar, svartsjuka och mycket om relationer. Spännande och lite kitschigt!
En tyvärr lite bortglömd deckarförfattare är Jenny Berthelius, som var väldigt populär under sjuttio- och åttiotalen. Hon har skrivit deckare både för barn och vuxna och en skön sommardeckare är Kom ljuva Krusmynta som utspelar sig i somrig strandmiljö nära Helsingborg. På stranden hänger skäggiga hippies – boken är från 1968 – och sjunger om blommor i håret och byborna är inte odelat förtjusta i dem. Boken har ett spännande och lite galet persongalleri och huvudpersonen Toni, som blir bekant med både sommargäster och bofasta, vet snart inte vem han kan lita på. Lättviktigt men småruggigt och oerhört trevligt.Det är svårt att inte tipsa om Agatha Christie när man pratar om gamla deckare. Filmatiseringar finns det i mängder och de är nog så småputtriga, men inte förrän man läser Christie inser man vilken humor denna eminenta författare hade och därtill en rejält vass tunga. Själv är jag oerhört svag för den skarpsinniga miss Marple. Mordet i prästgården är en pusseldeckare ut i fingerspetsarna. Den illa omtyckte överste Protheroe hittas mördad i den timide byprästens arbetsrum och två personer erkänner genast mordet, överstens änka och hennes älskare. Miss Marple nystar skickligt upp mysteriet bit för bit tills hela bilden står klar för henne. En charmig berättelse som är lagom lätt att somna med över näsan i hammocken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar