Tidsresor

När jag var yngre läste jag allt av Stephen King och såg fram emot varje ny bok. Jag minns med skräckblandad förtjusning både Jurtjyrkogården, Carrie och Cujo. Men sedan tappade jag intresset och har inte läst något alls av honom förrän jag fick syn på boken 22/11 1963 som kom förra året.

Året är 2011 när Jake Eppings vän Al visar honom en port till det förflutna. Varje gång man kliver genom porten är klockan 11.58 den 9 september 1958. Al, som är döende, vill att Jake ska använda porten och förhindra mordet på Kennedy. Al är övertygad om att om man kan förhindra mordet så kommer världen att vara så mycket bättre att leva i. Jake är inte helt övertygad om det men han har en egen orsak till varför han ändå är villig att kliva genom porten och landa i 1958 och han vet ju också att om något går fel kan han återvända till 2011 och sedan kliva genom porten en gång till. Eftersom Jake ska tillbringa 5 år i det förflutna så måste han ju inrätta ett liv under tiden vilket innebär att boken givetvis handlar om mer än Jakes försök att förhindra mordet på Kennedy.

Bokens titel 22/11 1963 syftar på den datum då Kennedy sköts till döds i Dallas och King lyckas väl med att skildra 50- och 60-talets USA. Men det som är mest spännande med boken är just resor i tiden. Vad händer om man kunde resa i tiden och försöker förhindra en händelse? Lägger det förflutna hela tiden hinder i vägen när man försöker påverka skeendet? Eller blir konsekvensen, om man lyckas, att något annat minst lika otäckt måste ske för att tiden är obändig som King skriver?  Det får vi ju givetvis aldrig veta men det väcker många tankar, för visst finns det sådant som man skulle vilja hindra ifrån att ha hänt. Men även en tidsresa utan annat syfte än att studera det förflutna kan få oanade konsekvenser om än inte för hela världen så för en enskild person.

Och efter att ha läst denna bok av Stephen King blev jag  sugen på att läsa Varsel också, eller The Shining som den heter på engelska, och den var lika ruggig som jag mindes den....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar