Farligt att städa på hyllorna

Det är farligt att städa på hyllorna i biblioteket. Förutom att man hittar böcker som står på fel ställe och böcker som är trasiga fastnar man hela tiden i berättelserna. Det är böcker som man läste för länge sedan och älskade, böcker som var mycket omtalade när de kom men som nu dröjt sig kvar på hyllorna. Tror man. Det visar sig nämligen vid närmare koll att de flesta böckerna lånas en hel del, om och om igen. Här känner man på djupet vad det är som är meningen med ett bibliotek.
Under städning på B-C på skönlitteratur har jag hittat en hel del godbitar som förtjänar uppmärksamhet.  Böckerna vänder ryggen till på hyllan, men tar man ut dem; oj, vad de talar.
Jag skrev i all hast upp några titlar som jag stötte på.
Strax dök det upp en bok som byggde på den sanna historien bakom Lady Chatterly´s älskare och då jag nyligen sett den franska filmen med samma namn noterade jag att Genom din kropp av den italienska författaren Bevilacqua sökte sanningen bakom den berömda romanen. Han gjorde det i den by där författaren Lawrence under en tid bott med sin fru och där hon, visade det sig, hade haft en het affär med deras hyresvärd.   Bredvid böckerna av den namnkunniga Carina Burman står det en kortroman om demens av en Gun Burman; Har jag en dotter. Vidare kommer jag ihåg en låntagare som berättade för mig att när hon inte hittade någon bok av Marianne Fredriksson på hyllan tog hon en bredvid. Det var ett lyckokast för det blev en av de bästa böcker hon hade läst. Så ett förslag om boken som man söker inte är inne; ta den bredvid!
Lite längre bort bredvid en rysk klassiker av Bunin huserar  Bykan, en för mig okänd författare från Vitryssland. När jag hittade en sliten novellsamling av Raymond Carver på fel hyllplats började jag tänka på filmen Short cuts som bygger på hans noveller och missade nästan Carrére, en fantastisk fransk författare, som kom med roman som heter Andra liv än mitt eget för några år sedan. Han skriver i en genre som jag kan tycka är det svåraste att skriva med litterär skärpa,dokumentärromaner. Just den här boken handlar om efterarbetet av en katastrof och den egna sorgen är speglad genom andras sorg. Lyckans den som har läsupplevelsen framför sig!
Celine, den gamla surkarten, anklagad för både det ena med de andra, jagas genom Europa i boken Från slott till slott och sägs, enligt baksidestexten, skilda spänstigt sin flykt. Jag kan fortfarande förundras över hans textflöde i Resa till nattens ände.  Jag blir sugen men håller mig och tänker; någon gång ska jag…
Deckarförfattaren Camilleri gömmer en bok på vanliga skönlitteraturhyllan också, den humoristiska smått vansinniga Telefonkoncessionen. Den skulle jag vilja läsa om, vill minnas att jag skrattade mycket.  Bredvid står en författare som visade sig rymma med Max Ernst till Paris när hon var 17 och senare i livet skrev surrealistiska romaner från exil i Mexiko. Det tar sig! När Cervantes dyker upp har klockan rusat och min tid i hyllan är ute för denna gång. Tyvärr, det är farligt att städa, men roligt är det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar