Kattbergen

Nele Leibert är en ung tysk journalist av polskt ursprung på mödernet. När hennes morfar dör reser hon till Polen för begravning och träffar släkten där. Nele har under hela sitt liv haft en nära relation till sin morfar, och ofta hört honom berätta historier ur sitt liv. Efter andra världskriget tvingades han och hans familj under dramatiska omständigheter lämna sin by i östra Polen, när gränserna flyttades och Galizien blev en del av sovjetrepubliken Ukraina.

Nu vill Nele som den första i sin släkt resa tillbaka och se platsen och byn som morfadern berättat så mycket om. Se jorden som "var bördig och fet, nästan lämpad att äta som den var. I skogarna fanns det stensoppar som var så stora att om man lyckades dra upp dem ur myllan kunde man bära dem över axeln som paraplyer". I skogarna fanns också häxan Baba-Jaga och andra övernaturliga väsen som det gällde att hålla sig väl med.

Men släkten vill inte att Nele ska resa österut - ingen har väl någonsin rest tillbaka? Den gamla misstänksamheten mot ukrainarna, de forna grannarna i byn som var inblandade i fördrivningen då är ju inte att lita på idag heller. Och hur är det med de historier som morfar berättat - är de verkligen sanningsenliga? Vad hände egentligen med morfars bror som försvann?
Berättelsen växlar perspektiv mellan Neles resa i nutid och de historier som hennes morfar berättat.

Genom sin debutroman "Kattbergen" har Sabrina Janesch fått mycket uppmärksamhet i sitt hemland och vunnit flera priser. Det är på flera sätt den egna familjens historia hon berättar, om hur krig och folkförflyttningar får återverkningar i flera generationer och familjer splittras när vissa tvingas fly. Då liksom nu.
På bokmässan i Göteborg i september kommer vi att kunna höra Janesch berätta om hur det är att växa upp mellan Tyskland och Polen.
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=9141

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar