Kattbergen

Nele Leibert är en ung tysk journalist av polskt ursprung på mödernet. När hennes morfar dör reser hon till Polen för begravning och träffar släkten där. Nele har under hela sitt liv haft en nära relation till sin morfar, och ofta hört honom berätta historier ur sitt liv. Efter andra världskriget tvingades han och hans familj under dramatiska omständigheter lämna sin by i östra Polen, när gränserna flyttades och Galizien blev en del av sovjetrepubliken Ukraina.

Nu vill Nele som den första i sin släkt resa tillbaka och se platsen och byn som morfadern berättat så mycket om. Se jorden som "var bördig och fet, nästan lämpad att äta som den var. I skogarna fanns det stensoppar som var så stora att om man lyckades dra upp dem ur myllan kunde man bära dem över axeln som paraplyer". I skogarna fanns också häxan Baba-Jaga och andra övernaturliga väsen som det gällde att hålla sig väl med.

Men släkten vill inte att Nele ska resa österut - ingen har väl någonsin rest tillbaka? Den gamla misstänksamheten mot ukrainarna, de forna grannarna i byn som var inblandade i fördrivningen då är ju inte att lita på idag heller. Och hur är det med de historier som morfar berättat - är de verkligen sanningsenliga? Vad hände egentligen med morfars bror som försvann?
Berättelsen växlar perspektiv mellan Neles resa i nutid och de historier som hennes morfar berättat.

Genom sin debutroman "Kattbergen" har Sabrina Janesch fått mycket uppmärksamhet i sitt hemland och vunnit flera priser. Det är på flera sätt den egna familjens historia hon berättar, om hur krig och folkförflyttningar får återverkningar i flera generationer och familjer splittras när vissa tvingas fly. Då liksom nu.
På bokmässan i Göteborg i september kommer vi att kunna höra Janesch berätta om hur det är att växa upp mellan Tyskland och Polen.
http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=9141

Skördetid

Ibland frågar jag mig om det är värt att åka iväg, plocka tre hinkar med jordgubbar och så hem igen och rensa dem, äta en del, frysa en del och koka saft och marmelad på resten. Eller stå vid vinbärsbuskarna och slåss med mygg och annat otyg för att plocka bär till saft och gelé. Och varje gång kommer jag fram till att det är det. Att plocka frukt och bär för att sedan sylta eller safta må vara tidskrävande men förutom tillfredställelsen över att äta eller dricka något som man vet är gjort på äkta vara och utan en massa tillsatser, så är det också ett sätt att bevara sommarens smaker och dofter. Det finns inte mycket som slår att sitta en höstkväll och äta scones med jordgubbsmarmelad eller dricka ett glas c-vitaminrik svartvinbärssaft mitt i smällkalla vintern och känna en fläkt från sommaren.


Sommar på burk är en bok om syltning, saftning och inläggningar skriven av Åsa Swanberg. I den får man först en genomgång av bäret eller grönsaken som används och efter det tips på vad man kan göra av dem. En inspirationsbok, som författaren själv skriver, med fina foton av Malou Holm.


I boken Sylt och marmelad av Jan Hedh finns många traditionella recept men också en del ovanliga, till exempel melonsylt, bönmarmelad och syltade granskott. Det är åtminsone inget som jag har provat på att göra. Även denna bok har fina foton, Klas Andersson ligger bakom dem. Både Swanberg och Hedh ogillar tillsatser så i deras recept förekommer ett minimum av sådana.

Är man intresserad av äldre recept så finns boken I mormors skafferi av Kinna och Märtha Jonsson. I boken finns ett urval av fem generationers handskrivna recept samlade. Här finns recept på konserverade frukter och bär, drycker och desserter. Boken har ett trist omslag tycker jag men innehållet är absolut inte tråkigt!

Själv använder jag mest ett gammalt slitet häfte från Törsleffco´s Husmoder Service, Den gröna syltboken. Förutom att den innehåller en hel del användbara recept så finns det en del som man kanske inte gör längre. Eller vad sägs om kött i kärnmjölk och inlagda ägg. Språket är lite gammaldags, men den är trevlig att bläddra i och fortfarande mycket användbar. 

Alla böckerna, utom Den gröna syltboken, finns att låna på biblioteket.

Starka sommarfilmer

Ett par av de bästa filmerna jag sett i sommar har jag lånat hem från biblioteket (himmel, så bra bibblan ändå är!). Den ena heter Martha Marcy May Marlene och handlar om en ung kvinna som av olika anledningar hamnat i ett slags sekt i Catskills, i norra del av staten New York. Hon har vuxit upp utan föräldrar, och med sin äldre äldre syster har hon bara haft sporadisk kontakt med sedan denna flyttat från den äldre släkting de bott hos för att plugga. En tidigt morgon får emellertid systern ett telefonsamtal från Martha som inte vet var hon är efter att ha lämnat gården där sekten håller till men hon behöver hjälp. Martha spelas oerhört känsligt av Elizabeth Olsen och spänningen byggs undan för undan upp medan man med förskräckelse inser exakt hur tiden på gården i Catskills påverkat henne. Sekten och sektledaren och hur han fångar in sårbara flickor skildras mycket skickligt och befriat från sensationslystnad. Missa inte denna makalöst berörande och obehagliga film!

En annan obehaglig och berörande film är den brittiska Tyrannosaur. Den självdestruktiva Joseph lever ett liv präglat av aggression, våld och alkohol. En dag träffar han Hannah, som är djupt kristen, och har en butik där hon säljer saker till välgörande ändamål. Hannah är den enda som ser förbi Josephs ruffiga och avvisande sätt, och mot sin vilja söker han sig tillbaka till hennes butik eftersom han anar att hon på något sätt kan ge honom något slags ljusning i tillvaron. Vad han till att börja med inte vet är att Hanna har sitt eget mörker och våldsamma inslag i sitt liv. Filmen tar en oväntad vändning men trots all svärta inger den ändå hopp. Se den!